KÜLFÖLD

Túl közel szállt New Yorkhoz egy azonosítatlan repülő, riasztották a vadászgépeket

A riadalmat leszámítva szerencsére nem történt komolyabb baj az incidens során.

Magyar idő szerint kedd este 9 órakor egy kisebb, egyhajtóműves repülőgép belépett a New York fölötti korlátozott légtérbe. A Cessna 182-es típusú gép pilótájával nem tudták felvenni a kapcsolatot a földi irányítók, így a szándékai sem voltak ismertek, ezért egy közeli katonai légi támaszpontról egy vadászgép szállt föl, hogy elfogja az azonosítatlan kisgépet – írja a New York Post internetes kiadása.

Meg nem erősített források szerint az amerikai légierő (USAF) egy sugárhajtású, F16-os vadászbombázót küldött New York fölé. A gép vélhetően átlépte a hangsebességet, ugyanis akkora zajt csapott, hogy több utcán parkoló autó riasztója beindult, illetve házak ablakai is betörtek. Helyiek elmondása szerint a repülő nagyon alacsonyan szállt és több fordulót is tett a felhőkarcolók felett, ami sokakat megrémített.

„Egy vadászgép átlépte a hangsebességet a város fölött, ez teljesen normális dolog” – írta ironikusan egy helyi lakos a Twitteren.

A nagy közösségi oldalakon többen is videókat osztottak meg a New York felett cirkáló F16-osról.

Az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD) a nagy visszhangot kiváltó eset után közleményt adott ki, melyben röviden azt írták, hogy a vádászgép „incidens nélkül” kikísérte és leszállásra kényszerítette a kisgépet, aminek a pilótája ellen eljárás indult.

New York légterét egyébként az ENSZ Közgyűlésének kedden kezdődött és szeptember 27-ig tartó magas szintű ülésszakának idejére korlátozták az illetékes hatóságok.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?