KÜLFÖLD

Tüdőátültetéssel mentették meg a koronavírusos 65 éves férfi életét

Február óta feküdt a kórházban, végül egy veszélyes transzplantációval kísérelték megmenteni az életét.
  • Szerző: Ripost

Május 5-én fektették be egy speciális elkülönített osztályra, a világjárvány epicentrumának számító vuhani kórházba a 65 éves Cui Ant, miután megfertőződött a koronavírussal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A transzplantáció maradt az utolsó esélye
Fotó: Youtube

Két héttel később olyan súlyos állapotba került, hogy az orvosok azért, hogy megmentsék az életét, egy különösen bonyolult és veszélyes beavatkozást hajtottak végre rajta: átültették a tüdőjét. Az állapota ekkor stabilizálódott, majd a műtét után három nappal lassú javulásnak indult – írja a CGTN.

A férfin még január 23-án kezdtek megmutatkozni a jellegzetes tünetek, többek között a magas láz, február 7-re már biztossá vált, hogy megfertőződött. Állapota rohamosan romlott, hamar a kritikus állapotú betegek közé sorolták. Az orvosok Cuit már a végstádiumú COVID-19 vírusos betegek közé sorolták, mivel már február 18-a óta csak a lélegeztetőgép segítségével tudott életben maradni.

Egy hónapig volt ECMO mesterséges lélegeztetés alatt, majd áthelyezték a keleti tartomány egy másik kórházába, ahol az egyik vezető orvos a különösen súlyos esetekkel foglalkozik. Cui április 6-án ismét átkerült az intenzív ellátásba. Az orvosai végül úgy döntöttek, az életét egy kettős tüdőátültetéssel lehet csak megmenteni. Április 20-án találtak is hozzá egy megfelelő donort, aki agyhalál miatt vesztette életét.

„Magas kockázat áll fenn a COVID-19 végső stádiumában lévő tüdőátültetés esetében. A műtétben részt vevő egészségügyi dolgozók alig tudtak kommunikálni a fejvédőjükön keresztül, ami rendkívüli kihívásokat jelentett nemcsak fizikálisan, de pszichológiai tekintetben is, mert pontosabb csapatmunkát és különleges készségeket igényelt” – árulta el a műtéttel kapcsolatban Lin Huiqing, a Vuhani Egyetem Renmin Kórházának mellkasi műtéteket végző főorvosa.

A transzplantáció után 44 órával kezdte jobban érezni magát Cui An és április 22-én levehették a lélegeztetőgépről, majd pedig két nappal később teljesen öntudatra ébredt. Május 6-án pedig már önmagától képes volt enni és oxigénre sem szorult többé. Így 62 napig feküdt kórházban a koronavírus miatt, ami eddig a leghosszabb időnek számít, de végül orvosainak hála sikerült meggyógyulnia.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?