KÜLFÖLD

Trump: „Eszement baloldali csürhe” akarja eltávolítani Roosevelt szobrát

New York polgármestere, Bill de Blasio támogatja, hogy a New York-i természettudományi múzeum kérésére távolítsák el Theodore Roosevelt egykori elnök szobrát az intézmény épülete elől. Hétfőn a kérdésbe Donald Trump elnök is beavatkozott, s azt írta, hogy ellenzi a szobor elmozdítását.
  • Szerző: Ripost

„Ez nevetséges. Ne tegyék meg” – írta Donald Trump amerikai elnök a Twitteren azzal kapcsolatban, hogy a New York-i természettudományi múzeum Theodore Roosevelt egykori elnök szobrát akarja eltávolíttatni az intézmény épülete elől.

Forrás: 123RF

Theodore Roosevelt 1901 és 1909 között volt az Egyesült Államok 26. elnöke. Előtte New York állam kormányzójaként is szolgált. A múzeum előtt álló szobor lóháton ábrázolja a néhai politikust, mellette pedig egy amerikai őslakos és egy afrikai amerikai alak áll. A szobor sokak szerint a faji megkülönböztetés és a gyarmati terjeszkedés jelképe.

Bill de Blasio, New York demokrata polgármestere vasárnap jelentette be, hogy támogatja a szobor elmozdítását, mert egyetért azzal, hogy az alkotás „alávetettként és alsóbbrendűként ábrázolja a fekete és őslakos embereket”.

A George Floyd halála után kibontakozó tiltakozások révén felerősödtek azok a követelések, melyek a rabszolgasághoz, az egykori Amerikai Konföderációs Államokhoz és a gyarmatosításhoz köthető szobrok és emlékművek eltávolítását szorgalmazzák. Trump szombaton tartott kampánygyűlésén arról beszélt, hogy „eszement baloldali csürhe” próbálja meggyalázni az amerikai történelmet és megszentségteleníteni az emlékműveket.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?