KÜLFÖLD

Tömegével indultak meg szíriaiak az EU felé a törökök bejelentése után

Törökország nem tréfált! A török kormány pénteken hivatalosan is megerősítette, hogy nem képesek már a szíriai menekülteket feltartóztatni, ezért megnyitják a határaikat az Európa felé tartó szíriaiak előtt. Néhány órával később tömegével indultak meg a migránsok…
  • Szerző: WM

Törökország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülőket

EZEKET OLVASTAD MÁR?

- jelentette ki Ömer Celik, a kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártjának szóvivője a CNN Türk hírtelevízió élő adásában arra az értesülésre reagálva, hogy az ország megnyitotta határait az Európába vágyó menekültek előtt. Celik kifejtette:

A Szíriában zajló fegyveres harcok következtében mozgolódás van mind Törökországban az Európába, mind Szíriában a Törökországba tartók körében. Már korábban is jeleztük, hogy kapacitásaink megteltek, nem bírunk el egy újabb menekülthullámot, és ezért a kialakuló nyomás már nem tartható a saját oldalán. Egyetlen dolgot tehet az Európai Unió, az pedig az, hogy segítséget nyújt Törökországnak

– tette hozzá a szóvivő. Recep Tayyip Erdogan már tavaly decemberben is azzal fenyegetett, hogy megnyitják kapuikat az Európába tartó migránsok előtt. A figyelmeztetés pedig február végére kézzel fogható valóság lett.

A mostani képek kísértetiesen hasonlítanak a 2015-ös válság képeihez. Egyedülálló férfiak menetelnek az autópályán Nyugat-Európa felé.
Fotó: AFP

Közel egymillió migráns jöhet az EU határaihoz

A török hírekben és a közösségi oldalakon futótűzként terjednek olyan videók, amelyeken az látható, hogy a migránsok tömegével indultak meg az Európai Unió határai, vagyis Görögország és Bulgária felé. A migránskaraván feltehetően a hétvégén több ezresre, vagy több tízezresre is nőhet. Az már most látszik, hogy vannak, akik a szárazföldön és vannak, akik a gumicsónakokon próbálnak majd elérni az unióhoz.

Sokakat buszokkal szállítanak a határhoz...
Fotó: MTI

...Ugyanakkor sokan gumicsónakokkal próbálnak eljutni Európa partjaihoz.
Fotó: AFP

Az ENSZ jelentése szerint december eleje óta 950 ezer szíriai hagyta el az otthonát, akik eddig a török-szír határnál várakoztak. A jelentős többségük Németországba szeretne eljutni, és úgy tűnik, hogy az eddigi akadályként tekintett török kormány megadta magát. Ez pedig nem jelent mást, mint hogy egy-két héten belül közel egymillió migráns jelenhet meg az EU küldős határainál.

Görögország megerősíti a Törökországgal közös határait

Görögország megerősíti a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határai védelmét, valamint kapcsolatba lépett az Európai Unióval és a NATO-val is. A menekültválság tetőpontján, 2015-ben a migránsok nagy része Görögországon keresztül igyekezett Európa más országai felé eljutni. Az úgynevezett balkáni migrációs útvonalat 2016-ban „lezárták”, az ekkor megkötött EU-Törökország menekültügyi egyezménnyel. Ennek értelmében a török hatóságok igyekeznek megakadályozni a menedékkérők távozását az unió tagországai felé, cserébe Törökország 6 milliárd euró (2010 milliárd forint) támogatást kap az EU-tól a területén tartózkodó menekültek ellátására.

És ezeket olvastad már?