KÜLFÖLD

Többen allergiás sokkot kaptak az Pfizer/BioNtech vakcinájától

A brit egészségügyi hatóságok szerint nincs ok a pánikra, mert a vakcinák természetes tulajdonsága, hogy valamilyen allergiás reakciót váltanak ki az erre fogékony emberek szervezetében.
címkék:

Az Egyesült Királyság egészségügyi szolgálata (NHS) szerda reggel kiadott figyelmeztetése szerint a továbbiakban nem kaphatják meg az országban a Pfizer/BioNTech vakcináját azok, akiknek volt már súlyos allergiás reakciója valamilyen élelmiszer, gyógyszer vagy oltás miatt.

A brit egészségügyi hatóságok azután zárták ki a súlyosan allergiás embereket az oltás lehetőségéből, hogy kedden két egészségügyi dolgozónál is anafilaxiás reakciók léptek fel, miután megkapták az amerikai gyógyszercég vakcináját - írja a Sky News.

Az NHS országos orvosigazgatója, Stephen Powis elmondása szerint az oltások egyik természetes jellemzője, hogy allergiás reakciót váltanak ki az erre fogékony emberekből. A figyelmeztetést csak elővigyázatosságból adták ki. Az allergiás sokkban érintett egészségügyi dolgozók pedig már jobban vannak és hamarosan újra munkába állhatnak.

Az Egyesült Királyságban egyébként tegnap kezdődött meg a lakosság tömeges oltása a Pfizer és a BioNTech által készített koronavírus-vakcinával, melyet már engedélyeztek a szigetország hatóságai. A sajtó jelenlétében először a 90 éves Margaret Keenant oltották be. Az idős nő később azt nyilatkozta, hogy „ajándékként tekint az oltásra, és mindenkit arra biztat, hogy éljenek a lehetőséggel.”

Matt Hancock brit egészségügyi minisztere az oltási kampány első napját V-napnak nevezte, amire később úgy fognap visszatekinteni, mint kulcsfontosságú eseményre a szörnyű betegség elleni küzdelemben.

A tervek szerint az első körben 800 ezer brit állampolgár (először a frontvonalban dolgozók), az év végéig pedig összesen legalább 4 millióan kapják majd meg Pfizer/BioNTech készítményét, melyből összesen 40 millió adagot rendelt a Boris Johnson vezette kormány.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?