KÜLFÖLD

Ő lehetett a Titanic egyetlen magyar áldozata

110 éve bocsátották vízre a Titanic luxusgőzhajót, amely 1912 április 14-én jéghegynek ütközött és elsüllyedt. Az 1514 halálos áldozat között hivatalosan nem volt magyar, de az egyik utas mégiscsak hazánk fia lehetett.
  • Szerző: Buster

The Explorer Society Alapítvány hivatalos álláspontja szerint egyetlen magyar származású utasa sem volt a Titanicnak, amikor 1912 április 10-én megkezdte első útját New York felé Southampton kikötőjéből. A korábban említett kilenc magyar utasról kiderült, hogy csupán városi legendaként merültek fel annak idején, hiszen a hajótársaság egyetlen hivatalos iratában sem szerepeltek. Mi több, az utasok megmentésére érkezett Carpathia fedélzetére felvett túlélők névsorában sem találtak olyan személyt, aki bizonyíthatóan magyar volt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Titanic

Fotó: AFP

Ugyanakkor az Encyclopedia Titanica összesített utaslistájában az angol utasok között ott szerepel egy bizonyos Leopold Weisz, aki nem élte túl a Titanic katasztrófát. A férfi vezetéknevéből lehet következtetni a származására, hiszen az s és a z betűk kapcsolata erősen magyar sajátosság.

Weisz a sírfelirata tanúsága szerint 1880-ban született Budapesten, bár valójában egy veszprémi zsidó család sarjaként látta meg a napvilágot valamikor 1875 körül. 19 éves volt, amikor Angliába ment tanulni és megismerkedett későbbi feleségével a római katolikus Mathilde Francoise Pede-del, aki varrónőként és énekesként kereste a kenyerét. A pár az esküvő után Kanadában tervezte a letelepedést, ahol a férfi fafaragóként kapott munkát. Később kőpajzsok faragására kapott megbízást. Műremekei Kanada kilenc tartományát jelképezik és ma is a Dominion Express Buildinget ékesítik Montreálban.

Leopold Weisz egyetlen ismert fotója

Leopold Weisz egyetlen ismert fotója (Forrás: Encyclopedia Titanica)

Weisz felesége akkor még Angliában volt, így a férfi visszatért érte, hogy aztán Quebecben kezdjék meg közös életüket. Eredetileg a Lusitania fedélzetén indultak volna útnak első osztályon, de a szénbányászok sztrájkja miatt átirányították őket a Titanic másodosztályára. Leopold Weisz a teljes vagyonát, vagyis 21 kilogramm aranyat a kabátja bélésébe vart, így szálltak fel a fedélzetre.

Mathilde Françoise Pëde

Mathilde Françoise Pëde, aki túlélte a tragédiát (Forrás: Encyclopedia Titanica)

Azon a végzetes estén mindketten a hajó belsejében tartózkodtak és csak Mathilde menekült meg, mivel sikerült helyet találnia a Titanic 10-es számú mentőcsónakjában. Weisz a jeges óceánba veszett. A holtestét később megtalálták, ahogy a 15 ezer dollár értékű aranyat is, amit visszaszolgáltattak feleségének...

Forrás: Origo

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?