KÜLFÖLD

Kimutatta a tanulmány: ez dobhatja meg igazán a koronavírus-fertőzések számát

Van valami, ami úgy tűnik, nagyon is összefügg a koronavírusos fertőzések számával.
  • Szerző: Ripost

A nemzetközi kutatások kimutatták, hogy a levegőben megnövekedett pollen a koronavírus fertőzések növekedésével jár. A SARS-CoV-2 vírus ugyanis kihasználhatja a pollennek való kitettség következtében a gyengült immunválaszt. Ez azonban nemcsak az allergiásokat, hanem a nem allergiásokat is érinti. Az eredményeket a PNAS tudományos folyóiratban tették közzé március 9-én – írja a wur.nl.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

Az már korábban is ismeretes volt, hogy a tavaszi pollennek való kitettség gyengíti az immunrendszer válaszát a vírusos légúti fertőzésekre, például a megfázásos vírusra – így nem meglepő, hogy arra jutottak, hasonlóképpen van ez a koronavírus esetében is.

Megvizsgálták a pollenkoncentrációt

Egy 150 tudósból álló csoport 31 ország pollenértékeit tanulmányozta. A pollenhatás a járvány kezdetén az egész világon nyilvánvaló volt. A tanulmány azt mutatja, hogy miután a pollenkoncentráció emelkedett, négy nappal később a fertőzések száma nőtt. A lezárások persze csökkentették mindezt, de a pollen erősítő hatása továbbra is látható maradt.

Pollen és a vírus

Azért telik néhány napba, mire a vírus megnyilvánul a pollenértékek növekedése után, mivel a vírus nem feltétlen egyből produkál tüneteket és a tesztek sem a megfertőződés után egyből készülnek el. Azt azonban nagyon kihangsúlyozták, hogy a vírus emberek közötti érintkezés útján terjed, a pollennek annyi köze van mindehhez, hogy a pollen egy gyengült immunválaszt eredményez.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?