Létrehozva: 2021.07.07.

„Szuperhős vakcina” – különleges oltóanyagot fejlesztenek a Stanford Egyetem genetikusai

„Nagyon valószínű, hogy 10-15 éven belül létre tudjuk hozni a szuperhős vakcinát, amely átfogó genetikai felfrissülést hoz majd az oltott személyek szervezetében” – fogalmazott az oltóanyag egyik vezető fejlesztője.

Olimpiai sportolók genetikai állományát alapul véve a Stanfordi Egyetem tudósai egy különleges oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak, amely élethosszig tartó védelmet biztosíthat olyan vezető halálokokkal szemben, mint a szívbetegségek, az Alzheimer-kór, az agyvérzés és a májbetegség – írja a Daily Mail internetes kiadása.

Dr. Euan Ashley, a Stanford Egyetem vezető genetikusa és dékánja évek óta tanulmányozza, hogy bizonyos emberi közösségek miért ellenállóbak egyes betegségekkel szemben, mint mások. A szakember szerint ennek a jelenségnek a DNS helyreállítási képességben keresendő a magyarázata, ugyanis akinek átlagon aluli a regenerációs adottsága, annak a szervezetében idejekorán elszaporodhatnak az olyan hibás génekkel rendelkező sejtek, amelyek fogékonyabbá teszik az embert bizonyos betegségekkel szemben.

Az örökítőanyag módosulása a gének és gének által kódolt fehérjék megváltozásához vezet. A DNS-ben már egyetlen kódegység (nukleotid) cseréje is egy aminosav megváltozását eredményezheti a kódolt fehérje szerkezetében, amely végül egy patológiás folyamat (betegség) kialakulásához vezethet. Éppen ezért Ashley szerint a veszélyeztetett, hibás génekkel „megáldott” ember sejtjeit egyszerűen arra kell utasítani, hogy kijavítsák magukat, aminek a legegyszerűbb módja a védőoltás formájában beadott genetikai parancs.

A genetikus úgy fogalmazott, hogy egy ilyen vakcina kifejlesztéséhez először olyan embereket kell találni, akik kívánatosabb tulajdonságokkal rendelkeznek a genetikai mutációik miatt. Például olimpikonokat, akiknek a többsége olyan genetikai előnyökkel bír, melyek lehetővé teszik számukra, hogy élsportolók legyenek. Tehát az ilyen személyek genetikai információit egyfajta tervrajzként lehetne használni az átlag emberek DNS helyreállító képességének fokozására, és a hibás génjeik megváltoztatására.

„Ez a technológia több milliói emberen segíthet. Nyugodtan nevezzük szuperhős vakcinának; jobb leírás hiányában. A legtöbb gyógyszergyártó különböző betegségekre fejleszt vakcinát, de mi ezeket kombinálni szeretnénk, hogy egyetlen oltás egyszerre több mindennel szemben alakítson ki védelmet. Nagyon valószínű, hogy 10-15 éven belül létre tudunk hozni egy ilyen készítményt”

- fogalmazott a „szuperhős vakcinával” kapcsolatban Dr. Euan Ashley, aki azt is elárulta, hogy a fejlesztés alatt álló oltóanyag működési mechanizmusa nagyon hasonló lesz, mint a Pfizer/BioNTech és a Moderna hírvivő RNS (mRNS) alapú koronavírus elleni vakcinája.

Dr. Euan Ashley, a Stanford Egyetem vezető genetikusa és dékánja, a „szuperhős vakcina” fejlesztője. (Forrás: Stanford University)

A génszerkesztéssel kapcsolatos etikai aggályokra Ashley egyébként azt mondta, hogy az általuk fejlesztett vakcinának semmi köze a fajnemesítéshez vagy az eugenikához, mivel az oltóanyag által kiváltott pozitív hatásokat nem lehet továbbörökíteni az utódokba. Tehát a szuperhős vakcina sokkal inkább hasonlít egy tartós gyógyszerre, amit elég egyszer bevenni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Sírt és székeket rugdosva tombolt az NBA szupersztárja - videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

vg.hu

Ezt a moszkvai terrortámadásért – feliratozott rakétákkal lövik az ukránokat az oroszok

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Elismerésre méltó átalakulás: 33 kiló mínusszal ma már boldogan néz tükörbe Adrienn

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek