KÜLFÖLD

Nem várnak Brüsszelre! Több német tartomány vezetője is orosz vakcinát rendelne

Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke Oroszországba utazik, hogy helyben kapjon információkat a Szputnyik V nevű orosz vakcináról.
címkék:
  • Szerző: WM

A németországi Szászország tartomány kormánya nem hajlandó tovább várni sem a szövetségi német kormányra, sem Brüsszelre. Németországban egyre több tartomány vezetője lázad fel, és jelenti ki, hogy akár saját hatáskörben rendelnének nagyobb mennyiségű vakcinát Oroszországtól.

Michael Kretschmer
Fotó: afp

Az elégedetlen vezetők egyik fő szószólója Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke. Helyi sajtóinformációk szerint a kormányfő már azt tervezi, hogy április végén Oroszországba utazik annak érdekében, hogy a helyszínen szerezzen elegendő információt a Szputnyik V oltásról.

Oroszország a tudományok nagy országa. A legkisebb kételyem sincs afelől, hogy képesek egy hatékony és biztonságos vakcinát előállítani

- nyilatkozta Kretschmer. A szász kormányfő elismerte, hogy országos és tartományi szinten is hatalmas kapacitásbeli hiány van az oltásokból.

Sokkal többen oltatnánk be magunkat, ha rendelkezésre állna elegendő vakcina

- tette hozzá a miniszterelnök. Michael Kretschmer azt szeretné, hogy a szövetségi kormány, vagyis Angela Merkel vezetésével a berlini kabinet vegye át az egységes tárgyalásokat a tartományoktól Moszkvával. Erre utaló jó jel lehet, hogy Jens Spahn német egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy kétoldalú tárgyalásokba akar kezdeni az orosz vakcinagyártó céggel.

A Szputnyik V iránt egyre nagyobb az érdeklődés
Fotó: afp

A német kormány lépéskényszerben van, mivel Szászországon kívül már Bajorország és Mecklenburg-Elő-Pomeránia is kijelentette, hogy készek előszerződést aláírni az oroszokkal. Az előbbi 2,5 millió, míg utóbbi 1 millió Szputnyik V lekötésére készül. Egy héttel korábban Sebastian Kurz osztrák kancellár közölte, hogy február végén már telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyinnal egymillió adag vakcina esetleges szállításáról.

Úgy tűnik tehát, hogy a nyugati országok is kezdenek ébredezni, és rájöttek arra, amit a magyar kormány már tavaly év vége óta mond. Vagyis, hogy a Brüsszelből irányított elrontott központi vakcinabeszerzést csak úgy lehet helyrehozni, ha a keleti vakcinákat is bevetik az európai emberek oltásánál. Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott, hogy egy oltást nem lehet a származása alapján megítélni. Csak jó vagy rossz vakcina létezik. Azok pedig jó vakcinának számítanak, amelyeket a magyar hatóságok engedélyeztek.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?