KÜLFÖLD

Szemen köpte az ápolónőt egy dühöngő koronavírusos beteg Franciaországban, de dolgoznia kellett tovább

Egy marseille-i főorvos szerint a francia egészségügyi rendszer az összeomlás pillanatában áll.
  • Szerző: Ripost

Franciaországban az egészségügy változatlanul nehéz helyzetben van. Kétségtelen, már nem 60 vagy éppen 80 ezer az új beteg naponta, de több városban már nincs intenzív kezelésre alkalmas ágy, sok helyen megteltek a kórházak. És az orvosok, ápolók egyre kevésbé bírják a megpróbáltatásokat. Egy marseille-i főorvos szerint a francia egészségügyi rendszer az összeomlás pillanatában áll.

Hiába hívja az újraélesztési osztályt az ügyeletes orvos

A francia-belga határon található 43 ezer lakosú Valenciennes-be kiküldött Le Figaro tudósító egészen drámai riportban számolt be a helyi kórház koronavírus-osztályának mindennapjairól.

AFP

Egyedüli orvosként az éjszakai ügyeletet Dr. Céline Le Beuan látja el. Eredetileg két orvossal tervezték a szolgálatot, de a létszámhiány miatt csak egy jutott… Le Beuan most éppen 20 súlyos beteget felügyel, akik közül 15-öt a kórházban kellene tartani, de még 10 helyet találni kell.

„Mindig találok, még akkor is, ha néha egy kicsit erőszakosnak kell lennem. A normál ellátásban, ha egy osztály megtelt, akkor az valóban megtelt, a mi esetünkben, ha a Covid-osztály megtelik, akkor is megoldást kell találnunk” – mondja az orvos.

Míg a kórház vezetése helyet keres a betegeknek, az orvos hirtelen aggódni kezd egy három órával korábban érkezett beteg miatt. „A fiatalember kimerültnek tűnik, lélegeztető készülék segíti, de még így is nagyon nehezen veszi a levegőt, most épp, kissé ügyetlenül, megpróbálja magát betakarni, hogy némileg enyhítse a láz tüneteit. Még nincs 30 éves, semmiféle ismert előzmény betegsége nincs. Két napja teljesen normális volt a véroxigénszintje…és egyszer csak brutálisan lecsökkent. Ma este, Valenciennes-ben sem az intenzív, sem az újjáélesztési osztályon nincs már hely. Nem tudom, hogy hova fogom átirányítani, de harcolni fogok érte, mert szüksége van rá.”

Ezt követően az orvos kétségbeesetten hívja az alig 50 kilométerre levő régiós székhely, Lille kórházát, mert úgy látja, újraélesztési osztályon kellene elhelyezni a fiatal beteget, de nem veszik föl a telefont…

„Miután fogalmunk sincs, hogy kinek az állapota romlik le pillanatok alatt, folyamatosan figyelnünk kell. 50 évesnek lenni manapság veszélyes…” – teszi hozzá az orvos, utalva arra, hogy a koronavírus-járvány ezt a korosztályt sem kíméli. A betegnek végül nagy nehézségek árán sikerült a valenciennes-i kórház újjáélesztési osztályán „kiszorítani” egy helyet…

AFP

Dolgozni kell, minden áron

A Libération napilap értesülései szerint a rendkívül súlyos ápolóhiány miatt nem egy esetben a fertőzött ápolószemélyzetnek folytatnia kell a munkát.

„A normál fertőző osztályon a Covid-pozitív ápolóknak enyhe tünetek mellett is dolgozniuk kell… tegnap láttam egy jegyzőkönyvkivonatot a kórház vészhelyzeti üléséről. Ebben világosan leírták, hogy ha egy ápoló tesztje pozitív lesz, akkor köteles önkéntesként tovább dolgozni…” – nyilatkozta egy ápolónő a Libérationnak.

Egy nantes-i kórház ápolónője a rájuk nehezedő „nyomásról” beszél, amelynek „szálai egészen az egészségügyi minisztériumig vezetnek”. „A múlt héten egy koronavírusos beteg a maszkját levéve leköpött, ekkor megkérdeztem, hogy vajon Covid-pozitívnak számítok-e, mivel a beteg a szemembe köpött”.

Azt mondták, hogy nem, mert volt rajtam maszk…, miközben a beteg a szemembe köpött

- nyilatkozta az ápolónő, majd keserűen hozzátette, hogy „mindenki attól retteg, hogy nem tudjuk tovább folytatni a munkát, leáll a rendszer, ez a helyzet több, mint abszurd”.

(via)

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?