KÜLFÖLD

Svéd vezető epidemiológus: lassan, de biztosan rossz irányba haladunk

Bár az elmúlt napokban már Svédországban is több száz új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a hatóságok, ezek az adatok még mindig elmaradnak az európai átlagtól. Az ország vezető járványügyi szakértője azonban nyugtalan, és szerinte rosszabbra fog fordulni a helyzet.
  • Szerző: WM

A koronavírus-járvány első hulláma tavasszal különösen erősen sújtotta a skandináv országot. Ennek fő oka, hogy a svéd kormány nem rendelt el különösebb szigorításokat. A második hullámban azonban kedvező adatokat mutatnak a hivatalos számok. Éppen ezért továbbra sem kell az embereknek maszkot viselniük sem a buszokon, sem a vonatokon, de még bevásárláskor sem.

A svédek sokkal lazábban kezelik a járványt, alig vannak korlátozások.
Fotó: Fotó: Getty Images

Anders Tegnell vezető epidemiológus azonban nem nyugodt, és arra figyelmeztet, hogy jobban teszik az emberek, ha nem dőlnek hátra. A szakember szerint szinte minden ország más szakaszában jár a járvány, Svédország most kedvező helyzetben van, de ez nem azt jelenti, hogy ez mindig így is marad. Tegnell éppen ezért azt javasolja, hogy éppen a leszálló ágban kellene a felelőségteljen viselkedni, hogy az alacsony fertőzöttségi rátát alacsonyan is tudják tartani.

Anders tegnell svéd epidemiológus
Fotó: Fotó: Getty Images

Lassan, de biztosan rossz irányba haladunk

– jelentette ki a járványügyi szakember. Tegnell hozzátette, hogy mivel a nyári szünetnek vége, és ismét mindenki munkába állt, nagy esélye van annak, hogy elsősorban az ingázóknak köszönhetően fog majd meredeken emelkedni a covidos esetek száma.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?