KÜLFÖLD

Sürgősséggel engedélyezhetik a Moderna vakcinát Amerikában

A Moderna koronavírus elleni védőoltása biztonságos és hatékony – írta elemzésében kedden az amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA), és jelezte, hogy a vakcinát várhatóan a napokon belül sürgősséggel engedélyezik az Egyesült Államokban.
  • Szerző: Ripost

Az amerikai biotechnológiai cég által kidolgozott védőoltásnak „nincs olyan speciális biztonsági problémája, amely miatt nem lehetne kiadni sürgősséggel az engedélyt” – írták tanulmányukban az FDA szakértői, akik csütörtökön ülnek össze, hogy döntsenek az engedélyezésről.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Moderna közleménye szerint a klinikai kísérletek utolsó szakaszának eredményeiből arra lehet következtetni, hogy a vakcina már az első adag beadása után megvéd a tünetmentes fertőzésektől. A cég közlése szerint a kontrollcsoport 38 tagja volt tünetmentes koronavírus-fertőzött a második oltás beadásakor. Ez csaknem a háromszorosa azoknak, akik védőoltást kapó csoportban voltak, itt 14 tünetmentes pozitív esetet találtak.

Amennyiben az FDA szakértői jóváhagyják a Moderna becslések szerint 94,1 százalékos hatékonyságú vakcináját, a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett védőoltás után ez a szer is bekerül az Egyesült Államok történetének eddigi legnagyobb védőoltás-kampányába.

Az amerikai hatóságok mintegy 20 millió amerikait terveznek beoltani december végéig és 100 milliót március végéig. Az Egyesült Államok összesen 200 millió adagot vásárolt a Moderna vakcinájából, ennek a felét várhatóan csak 2021 második negyedévében forgalmazzák. Washington további 100 millió adag védőoltást kötött le a Pfizer amerikai gyógyszergyár és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű termékéből.

Az első szakaszban elsősorban a fertőzésnek leginkább kitett ápolókat és a nyugdíjasotthonok lakóit oltják be. A Moderna engedélyeztetési eljárása egy héttel követi a Pfizer/BioNTechét, amelyet múlt pénteken engedélyezett az FDA – írja az MTI.

És ezeket olvastad már?