KÜLFÖLD

Soros György: Magyarország és Lengyelország ellen fel kell lépni

A magyar származású amerikai milliárdos, tőzsdespekuláns publicisztikát jelentetett meg a Project Syndicate nevű oldalon. Soros György szerint Magyarország ellen fel kell lépni.
címkék:
  • Szerző: WM

A bevándorláspárti milliárdos szerint Magyarország és Lengyelország annak ellenére vétózta meg az uniós költségvetést, hogy annak ők a legnagyobb kedvezményezettjei. Soros György úgy véli, az EU-nak nem szabad kompromisszumot kötni a jogállamiság ügyében.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A tőzsdespakuláns írását a Soros-blogként működő 444.hu szemlézte. Ebben Soros leszögezi, hogy az Európai Unió nem engedhet Magyarország és Lengyelország zsarolásának.

Ismeretes, a két ország megvétózta az Unió tervezett 1150 milliárd eurós költségvetését és a 750 milliárd eurós segélyalapját a kifizetésekkel összekötött, rendkívül homályos „jogállamisági mechanizmus„ miatt. Soros szerint mindez annak ellenére történt, hogy a lengyelek és a magyarok a csomag „legnagyobb kedvezményezettjei”.

Soros György

Soros szerint a jogállamiság e két ország tekintetében nem valami elvont, elméleti kérdés, hanem nagyon is gyakorlati akadály a két ország vezetőinek, elsősorban Orbán Viktor „személyes és politikai korrupciójának„. A milliárdos azonban úgy véli, a mechanizmus létezése már tény. Tehát az ő értelmezésében, ha a lengyel és a magyar vétó miatt el is bukik az EU költségvetési tervezete, akkor az év végén lejáró költségvetés él tovább, kiegészítve azzal, hogy a jogállamisági szabályok megsértői nem juthatnak támogatáshoz.

Orbán rendszerét „gondosan kimunkált kleptokráciaként” jellemzi, amely „csupaszra rabolta„ az országot. „Nehéz megbecsülni az összeget, amivel családját és barátait gazdagította, de sokuk rendkívüli módon meggazdagodott” – írja. A „rablásra„ példát is hoz. Az állami vagyon közvetetten az ő irányításuk alatt álló magánalapítványokba tereléséről megjegyzi, hogy ezek alaptörvénybe emelésével garantálta, hogy csak kétharmados többséggel lehet ezt a vagyont visszavenni. De lopásként említi azt is, hogy a hatalomhoz közeli cégeken átfolyatott és megdézsmált pénzen vettek több mint 16 ezer lélegeztetőgépet, bőven többet annál, ahány intenzív ágy és lélegeztetőgépet kezelni képes egészségügyi személyzet van az országban.

„Az EU nem engedheti meg magának a kompromisszumot a jogállamisági záradék ügyében. Hogy hogyan reagál az Orbán és Kaczynski jelentette kihívásra, az meghatározza, hogy képes lesz-e az értékeihez hű nyitott társadalomként túlélni” – zárja cikkét a bevándorláspárti milliárdos.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?