KÜLFÖLD

Progresszív, Disneyland-stílusú „vidámparkká” alakítanák át a Notre-Dame-székesegyházat

A felújításról kiszivárgott dokumentumok széleskörű felháborodást váltottak ki Franciaországban. Építészek és politikusok is tiltakoznak.

Politikailag korrekt, Disneyland-stílusú „vidámparkká” alakítanák át a párizsi Notre-Dame-székesegyház belsejét - derült ki a The Daily Telegraph internetes kiadásának birtokába került felújítási tervekből.

A párizsi Notre-Dame székesegyház két és fél évvel ezelőtt, 2019. április 15. estéjén rongálódott meg egy tűzvész során. A lángok a tetőszerkezeten kezdtek terjedni, és a felújítás alatt álló, középkori épület nagy részét megsemmisítették. Azt a mai napig nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani, hogy rövidzárlat, vagy egy égő cigaretta csikkje okozta-e a katasztrófát.

Arról már korábban döntés született, hogy a katedrális külső megjelenését az eredeti terveknek megfelelően fogják majd helyreállítani. A belső tér rekonstrukciójáról azonban egészen mostanáig semmit sem lehetett tudni. A Telegraph birtokába került hivatalos dokumentumokból azonban kiderült, hogy az épület belsejét teljesen átalakítanák a politikai korrektség nevében: a gyóntatófülkéket, oltárokat és klasszikus szobrokat divatos festményekkel helyettesítenék, hang- és fényeffektusokkal pedig „érzelmi tereket” hoznának létre. Emellett „tematikus kápolnákat” építenének, melyek egy „felfedező útvonal” részei lennének, hogy ezen keresztül mutassák be az ázsiai és afrikai kultúrát. Az útvonal utolsó kápolnája teljes egészében a környezetvédelemre összpontosítana, ahol bibliai idézeteket vetítenének a falra különböző nyelveken, például kínaiul.

A Notre-Dame székesegyház a 2019-es tűzvész előtt.

Maurice Culot francia sztárépítész a Telegraphnak azt mondta a tervekkel kapcsolatban, hogyha azok megvalósulnak, akkor a Notre-Dame olyan lesz, mint Disneyland.

„Ez nevetséges. Amit a Notre-Dame-mal terveznek, azt soha nem tennék meg a Westminster apátsággal vagy a római Szent Péter-székesegyházzal. Egyfajta vidámparkot terveznek létrehozni, ami nagyon gyerekes a hely nagyságához képest. Ezt az épületet műemlékként kéne kezelni, ahol a legkisebb változtatásról szóló döntést is nagy körültekintéssel kell meghozni”

- fogalmazott Maurice, aki azt is hozzátette, hogy a katedrálist egy „kísérleti bemutatóteremmé” kívánják lefokozni, amely „megcsonkítja” az épület liturgikus mivoltát.

2019. április 15-én bekövetkezett tűzvész következtében összeomlott a katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, a tetőszerkezet kétharmada pedig megsemmisült.

A Párizs szimbólumának számító Notre-Dame újjáépítésének költségeiről egyébként még nem adtak hivatalos tájékoztatást az illetékes hatóságok. Eddig nagyjából 840 millió euró (átszámítva mintegy 301 milliárd forint) adomány gyűlt össze, többek között alapítványoktól a munkálatokra. Emmanuel Macron francia elnök azt a célt tűzte ki, hogy a 2024-es párizsi olimpiára teljesen befejezik majd a felújítást.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?