KÜLFÖLD

Pánik a briteknél a koronavírus-mutáció miatt

A virológusok szerint ugyan még nincs ok pánikra a Dániában megjelent koronavírus-mutáció miatt, a britek mégis megtiltották az onnan való belépést a szigetországba.
  • Szerző: Ripost

A napokban látott napvilágot a hír, miszerint felbukkant a koronavírus egy újabb mutációja, ezúttal is állatokban. Dániában gyakorlatilag több millió nyércet ölnek le, miután kiderült, hogy az állatok egy olyan új mutációját hordozzák a vírusnak, ami különösen veszélyes lehet a már használt terápiák hatékonyságára, és a fertőzést már több ember is elkapta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nyérc Fotó: pixabay

A témáról a pécsi virológusok is nyilatkoztak, akik szerint ugyan az új mutáció „nem dönti romba a vakcinafejlesztéseket és terápiás eljárások fejlesztését, de tudományos szempontból számolni kell vele.”

A britek azonban gyors és drasztikus döntést hoztak Dániával kapcsolatosan: gyakorlatilag megtiltották az országba való belépést minden nem brit állampolgárnak, akkor is, ha az elmúlt 14 napban csak átutazott rajta.

MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

A Dániából érkező britek pedig azonnal hatósági karanténba kerülnek 14 napos megfigyelésre. Akinek ez idő alatt pozitív lesz a koronavírus-tesztje, azonnal át kell helyezni a „speciális fertőző betegségek központjába” – írja a Mirror.

A WHO szerint azoknál, akik a mutálódott Covid19-cel fertőződtek eddig meg, hasonló a betegség súlyossága és lefolyása a vuhani víruséhoz. A mutáció azért rejt veszélyt, mert az eddig kifejlesztett antitest alapú terápiák hatástalanok lehetnek vele szemben.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?