KÜLFÖLD

Osztrák-német síháború fenyeget a koronavírus-járvány miatt

A jelenlegi tervek szerint december közepén enyhíthetnek az osztrákok a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorú korlátozásokon. Ez egyben a síparadicsomok megnyitását is jelentené, ami azonban a bajor miniszterelnöknek nagyon szúrja a szemét.
  • Szerző: WM

Markus Söder bajor miniszterelnök egy keddi tévéinterjú során arról beszélt, hogy szerencsés lenne, ha nem csak a németek mondanának nemet az idei síszezonra és a turistákra, hanem az osztrákok is.

Ez az európai szolidaritás egyik formája lenne

- nyilatkozta a CSU politikusa. A bajor vezetés elsősorban attól tart, hogy az Ausztriából hazatérő síturisták miatt újra növekedhet majd a koronavírus-fertőzések száma.

Markus Söder és Sebastian Kurz
Fotó: getty images

Söder többször is hangoztatta már, hogy szeretné, ha megelőznék egy „második Ischgl” lehetőségét.

Mint ismert, a szakemberek egybehangzó véleménye szerint idén év elején az osztrák síparadicsomnak tartott Ischgl lehetett az egyik olyan hely, ahonnan útjára indult az európai koronavírus-járvány. Akkor több osztrák lap is arról írt, hogy a síturizmusból élő vállalatok nyomására nem zárta le előbb az osztrák kormány a síszezont. A bajor miniszterelnök hangoztatta, hogy szeretnék nyitva tartani a határaikat, de figyelmeztetett arra is, hogy szükség esetén kénytelenek lesznek lezárni azokat.

Ischgl
Fotó: shutterstock

Bennfentes információk szerint azonban nem a bajor miniszterelnök az egyetlen, aki nyomást gyakorolna az osztrák kancellárra. A hírek szerint ugyanis az Angela Merkellel való viszonya is feszült az elmúlt időkben, de az olasz kormány is jelezte, hogy nem ajánlják az osztrákoknak az idei síszezon megtartását.

Az osztrákok ennek ellenére egyelőre hajthatatlannak tűnnek. Az ország turizmusáért felelős miniszter, Elisabeth Köstinger kijelentette, hogy a megfelelő szabályok elrendelésével és betartatásával egy nagyon biztonságos szezont fognak levezényelni.

És ezeket olvastad már?