KÜLFÖLD

Összecsaptak a migránsok a rendőrökkel a mexikói határon

A közép-amerikai ország határán nagyon hasonló jelenetek zajlanak, mint amit a 2015-ös röszkei zavargások alatt láthattunk.

Ahogy arról a múlt héten beszámolt, egy nagyjából 1000 közép-amerikaiból álló csoport verődött össze a Honduras északi részén található San Pedro de Sula nevű városban azzal a céllal, hogy gyalogosan jussanak el az Egyesült Államokba. Az azóta eltelt időben a migránskaraván meg is indult észak felé, és napokban eljutott a guetamalai-mexikói határhoz – írja a Revista Proceso nevű mexikói hírportál.

A migránskaraván a Suchita folyón átívelő egyik közúti határátkelőn próbált illegálisan bejutni Mexikóba. A rendőrség és a nemzeti gárda emberei azonban kategorikusan felszólították a tömeget, hogy csak az léphet mexikói területére, aki a hatóságoknál beadja a menedékkérelmi eljáráshoz szükséges dokumentumokat. Ezt feltételt egy darabig el is fogadta a mintegy ezer főből álló csoport, de beléptetés annyira lassan zajlott, hogy migránskaraván egy része rövid időn belül türelmetlenné vált és megrohamozta a határt védő rendőrsorfalat. A jelenetről, ami nagyon hasonlított a 2015. szeptember 16-i röszkei zavargásokra, több videó is felkerült az Twitterre.

Az illegális migránsok támadására a mexikói rendőrök könnygázzal és határkerítés bezárásával válaszoltak. A hírek szerint pár apróbb sérült leszámítva senkinek sem esett bántódása az ostrom során.

A mexikói hatóságok megerősítették a határ védelmét, ugyanis a migránskaraván bármikor újra megpróbálhat áttörni a beléptetőpontnál.

És ezeket olvastad már?