Létrehozva: 2021.12.27.

Most érkezett: megbénult a közlekedés az omikron miatt

A nehézségek várhatóan a hét elején nem szűnnek meg.

Körülbelül 7900 járatot töröltek világszerte a légitársaságok a karácsonyi ünnepek idején a koronavírus omikron variánsának a megjelenése miatt, valamint több, a Karibi-térségben hajózó óceánjárón találtak fertőzötteket – jelentették sajtóforrások vasárnap. Több légitársaság, köztük az amerikai United Airlines azt közölte: a járattörlések oka részben az, hogy számos dolgozójuk fertőződött meg. A United Airlines mellett járattörlésekre kényszerült egyebek között a Lufthansa, a Delta, a JetBlue, az American Airlines, a British Airways, valamint több kínai légitársaság is, köztük a China Eastern és az Air China is. E két utóbbi több mint 2000 járatot törölt.

Fotó: Pixabay.com

A kimaradt járatok mellett több tízezer járatkésést is jelentettek világszerte, így az ünnepek idejére rengetegen a repülőtereken ragadtak, a nehézségek pedig várhatóan a hét elején sem szűnnek meg.

Az Egyesült Államokban ezen kívül a rossz időjárási viszonyok miatt is több gép kényszerült a kifutón vesztegelni. A repülési adatokat közlő FlightAware amerikai vállalat szerint az országban szombaton 957, míg szenteste 690 járatot töröltek, csaknem 2000 járat pedig késett – írja az MTI.

Az óceánjárók

Több, a karibi-térségben hajózó óceánjárón is találtak fertőzéseket: az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) közlése szerint az egészségügyi hatóságok vasárnapig több mint 60 hajón indítottak vizsgálatot.

A Floridából december 18-án kihajózott – miami székhelyű, de norvég tulajdonban lévő, tengeri körutazásokat szervező – Royal Caribbean International vállalat társaság óceánjáróján 55 ember vírustesztje lett pozitív, a szintén karibi, de Hollandiához tartozó Bonaire parti őrsége pedig megtagadta a kikötést a Carnival Freedom üdülőhajótól. A hajó ezt követően visszatért Miamiba, ahol az üzemeltető azt közölte, hogy néhány embert a koronavírus-fertőzés miatt valóban karanténba helyeztek, s amennyiben társaságnak a későbbiekben problémája akad a kikötéssel Bonaire partjainál, akkor igyekeznek másik útvonalat találni.

Terjed az omikron

Az utolsó hét napban Európából jelentették a legtöbb, 3 022 868 koronavírus esetet, azaz a fertőzések 57 százalékát, valamint a kontinensen jegyezték fel a legtöbb halálesetet is. Az Egyesült Államokban az elmúlt hét napban csaknem 190 ezer új fertőzést regisztráltak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint, a New York-i egészségügyi hatóságok pedig arra figyelmeztettek, hogy a kórházakba kerülők mintegy fele az öt éven alatti gyermekek közül kerül ki.

A fertőzések csaknem háromnegyedéért az először novemberben a Dél-afrikai Köztársaságban kimutatott omikron variáns a felelős, amelyet azóta már egyébként 110 országban azonosítottak, s a többi között az Egyesült Királyságban is a koronavírus domináns mutációjává vált.

Franciaországban szombaton rekordnak számító, mintegy 100 ezer új esetet regisztráltak, a francia kormány várhatóan hétfőn ül össze, hogy megvitassa az esetleges újabb járványügyi korlátozásokat. Egészségügyi szakértők az iskolai téli szünet meghosszabbítását és az újabb kijárási tilalom bevezetését sürgetik.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna véletlenül bejelentette: közük lehetett a moszkvai terrortámadáshoz

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

borsonline.hu

Emlékszel még ezekre az ikonikus magyar színészekre? Teszteld velünk!

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

mindmegette.hu

Óraátállítás: Ha azt hiszed, csak a faliórát kell átállítani, van egy rossz hírünk

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek

KÜLFÖLD

A kulcsát kereste, de véletlenül a kamaszlányát lőtte le egy édesanya