KÜLFÖLD

Ökokatasztrófa a Felvidéken és a magyar határon, veszélyes hulladék ömlött ki

Harmincezer köbméter veszélyes anyag ömlött ki, a felvidéki magyarok vizei, kútjai mellett az Ipoly magyar-szlovák határfolyó is veszélyben!
  • Szerző: Ripost

Mintegy háromezer köbméter veszélyes hulladék ömlött ki a közép-szlovákiai Csabrágvarbók (Cabradsky Vrbovok) község közelében lévő biogáz üzem egyik konténeréből csütörtökön – közölte a szlovák rendőrség.

Képünk illusztráció

Az iszapszerű anyag a gyárban történt meghibásodás után ömlött ki, nagyjából 300 méter hosszan a földre, illetve részben a helyi patakba.

Helyi médiajelentések szerint a helyszínre kiérkezett tűzoltó egységek annak megakadályozásán dolgoznak, hogy további hulladék jusson a patakba.

Milan Blasko, a járási környezetvédelmi hivatal vezetője szerint már mintákat vettek az iszapos hulladékból, de annak pontos összetételéről csak napok múlva lesznek pontos adatok. Blasko ugyanakkor elmondta, a kiömlött biohulladék közvetlenül nem veszélyes az emberekre, hiszen azt a szántóföldek trágyázására is használják, ám a talajvízbe jutva veszélyt jelenthet. Veszélybe kerültek a helyiek kútjai, és az Ipoly folyó is.

 

És ezeket olvastad már?