KÜLFÖLD

Tiszta vizet öntött a pohárba a Nemzetközi Trombózis Társaság az AstraZenecáról

Az AstraZenecával kapcsolatos rémhírekre, miszerint többen trombózist kaptak az oltás után, reagált a Nemzetközi Trombózis Társaság is.
  • Szerző: Ripost

Egyre több európai ország – köztük Dánia, Norvégia, Izland, Svédország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Lettország és Szlovénia – döntött úgy, hogy a felröppent rémhírek és a saját vizsgálataik hatására átmenetileg felfüggesztik az AstraZeneca oltásokat. Az ügyet megvizsgálta a Nemzetközi Trombózis és Hemosztázis Társaság, mely a rémhírek ellenére azt ajánlja, hogy mindenki, akit az orvosok alkalmasnak találnak, nyugodtan vegye fel a vakcinát.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Megjelent a Nemzetközi Trombózis Társaság állásfoglalása az AstraZeneca vakcináról

AstraZeneca vakcina

Az indoklásuk szerint már sok millióan megkapták valamelyik Covid-19 vakcinát, és eddig egyáltalán nem találtak összefüggést a trombózisos esetek és az oltás között. Tudni kell, hogy a trombózisos esetek egyébként is gyakoriak, és a vakcinák klinikai vizsgálataiban egyáltalán nem észlelték a trombózis-kockázat fokozódását.

A trombózis társaság álláspontja szerint a vakcináció előnyei jelentősen meghaladják a lehetséges szövődmények kockázatát, még olyan személyeknél is, akiknek a kórtörténetében vérrögképződés szerepel, vagy véralvadásgátlókat használnak.

A Nemzetközi Trombózis Társaság ajánlása szerint bátran fel lehet venni az AsraZeneca vakcinát is

A Nemzetközi Trombózis Társaság ajánlása szerint bátran fel lehet venni az AsraZeneca vakcinát is (Képünk illusztráció – Fotó: Ripost)

Ettől függetlenül mindenkinek azt ajánlják, hogy figyeljenek a vérrögképződés jeleire, tüneteire, amelyek az alábbiak:

  • mélyvénás trombózissal összefüggésben alsó végtagban jelentkező fájdalom, duzzanat, érzékenység vagy bőrpír
  • tüdőembóliával összefüggésben nehézlégzés, mellkasi fájdalom vagy kellemetlenségérzet, a szokásosnál szaporább vagy rendszertelen pulzus, véres köhögés és alacsony vérnyomás, szédelgés vagy ájulás.

Hazánk nem kapott a kérdéses vakcinákból

Az Európai Gyógyszerügynökség további vizsgálatot rendelt el az AstraZeneca egy bizonyos gyártási tételére. „A szóban forgó tétel az ABV2856-os. Mivel az öt esetből háromnál ennek a gyártási tételnek a használata során jelentkezett érpályán belüli vérrögképződés, ezért ezt a tételt újra vizsgálják. Ebből az öt tételből viszont Magyarország nem kapott – mondta el lapunknak dr. Rusvai Miklós virológus, aki azt is kiemelte:

„Az AstraZeneca vakcinája az elvégzett elemzések alapján nem tehető felelőssé ezeknek az eseteknek a kialakulásáért”.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jelentése szerint a vakcinával beoltott embereknél a vérrögképződéses esetek száma nem haladja meg az általános adatokat. „A nagyjából ötvenmillió eddig beoltott emberből összesen öt esetben figyeltek meg érpályán belüli vérrögképződést, trombózist és embóliát. A statisztika szerint ötvenmillió véletlenszerűen kiválasztott, be nem oltott személynél is nagyjából ugyanilyen arányban jelentkezik tromboembólia.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?