KÜLFÖLD

Német virológus: a koronavírus újabb tüneteit fedeztük fel

Dr. Hendrik Streeck, a bonni egyetemi klinika virológusa azt nyilatkozta a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, hogy a koronavírusos esetek 91 százaléka enyhe lefolyású. A szakember szerint új tüneteket is sikerült felfedezni, amik a betegséget jelezhetik.
  • Szerző: WM

A szakemberek eddigi ismerete szerint a múlni nem akaró száraz köhögés és az esetleges láz lehetnek azok a tünetek, amelyek a koronavírusra figyelmeztetnek. A németországi Bonn egyetemi klinika szakemberei azonban legújabb vizsgálataik során arra jöttek rá, hogy az ízlelés és a szaglás elvesztése is sok COVID-19 betegnél jelentkezik, sőt az esetek 30 százalékában a hasmenés is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Hendrik Streeck vezető virológus említett egy olyan konkrét esetet, amely során egy koronavírusos édesanyja egyáltalán nem érezte a gyermeke büdös pelenkájának a szagát.

Dr. Hendrik Streeck
Fotó: Facebook

A szakemberek azonban egyelőre azt nem tudják megmondani, hogy a megbetegedés melyik szakaszában jelentkeznek ezek a tünetek. A bonni egyetem szakemberei száz koronavírusos páciens kikérdezése után állították fel az új elméletüket. Dr. Streeck azt is elárulta a német lapnak, hogy a COVID-19 kevésbé veszélyes, mint a Sars-1 vírus, de úgy tűnik, hogy sokkal gyorsabban terjed. Az egyik legvalószínűbb elmélet szerint ez azért lehet, mert a torok felső részén telepszik meg a vírus, így sokkal könnyebb átadni azt. Abban az esetben azonban, ha a vírus eljut a tüdőbe, akkor nagyon súlyos megbetegedést okozhat, ami könnyen fulladáshoz is vezethet.

A virológus az interjúban arra is kitért, hogy Olaszországban sokkal magasabb lehet az átfertőződés a jelenleg ismertnél, ám az orvosok csak a komolyabb eseteknél végzik el a szükséges vizsgálatokat. Ezért van az is, hogy Olaszországban sokkal magasabb a halálozási arány a többi országéhoz képest. A szakemberek jelenlegi tudása szerint azonban a koronavírusban megbetegedettek 91 százalékánál enyhe lefolyású a betegség, vagy egyáltalán nem is jelentkeznek tünetek.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?