KÜLFÖLD

Német infektológus: oltás nélkül elkerülhetetlen a negyedik és ötödik hullám

Clemens Wendtner úgy véli, hogy amíg nincsen kint nyári meleg és nem tartunk ott, hogy a lakosság jelentős része beoltatta magát a koronavírus ellen, addig el kell fogadnunk, hogy a járvány negyedik és ötödik hulláma is utolér minket.
  • Szerző: Ripost

A müncheni Schwabing klinika infektológusa azt állítja, hogy a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hullámára is számítani kell. Kizárólag az átoltottság számolhat le a világjárvánnyal.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Clemens Wendtner úgy véli, hogy amíg nincsen kint nyári meleg és nem tartunk ott, hogy a lakosság jelentős része beoltatta magát a koronavírus ellen, addig el kell fogadnunk, hogy a járvány negyedik és ötödik hulláma is utolér minket. A szakember szerint csak rajtunk múlik, hogy ezek a hullámok mennyire lesznek súlyosak.

MTI/Máthé Zoltán

Wendtner azt javasolja, hogy a nyájimmunitásig fogadja el mindenki, hogy korlátozások között kell élnie a mindennapjait. Ezek az intézkedések ugyanis az egyetlen biztosítékai annak, hogy a járványgörbét laposan lehet tartani. Azt egyelőre senki sem tudja megmondani, hogy mikorra lehet elérni azt az átoltottsági szintet, ami után fellélegezhetünk, de az infektológus azt javasolja, hogy ne essünk a tavalyi hibába, vagyis a nyáron sem szabad elengedni a gyeplőt.

„Végzetes hiba lenne ismét megfeledkeznünk arról, hogy a nyár után az ősz jön” – nyilatkozta Wendtner. A járványügyi szakember tapasztalatokra hagyatkozva arról is beszélt, hogy a szájat és orrot eltakaró maszkok viselése, valamit a megfelelő távolság tartása jelentheti a legnagyobb védelmet. Az oltásokról pedig folyamatosan kell tájékoztatni a közvéleményt, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az eddigi beoltások után azt látni, hogy nagyon kevés százalékban jelentkeztek mellékhatások.

És ezeket olvastad már?