KÜLFÖLD

Nem vicc: Indiában tehéntejjel és trágyával gyógyítják a koronavírus-fertőzötteket

A szubkontinensnyi országban annyira kilátástalan a járványhelyzet, hogy az elmaradott, vidéki területeken már a természetes orvostudományt(?) hívják segítségül az emberek.

A nyugat-indiai Gudzsarát tartományban található Tetoda nevű faluban járványkezelési központot állítottak fel egy szarvasmarha-rezervátumban (gaushala), ahol tehéntejből, trágyából és vizeletből készült „gyógyszerekkel” kezelik a koronavírus-fertőzött betegeket – írja The Indian Express internetes kiadása.

Indiát nagyon súlyosan érinti a koronavírus-járvány második hulláma: a szubkontinensnyi országban vasárnap 400 ezer fertőzöttet regisztráltak és 4000 feletti új elhalálozásról számoltak be a helyi egészségügyi hatóságok. A kórházak többsége oxigénhiánnyal küzd, a krematóriumok pedig nem képesek elhamvasztani a rengeteg elhunytat. A helyi beszámolók szerint a maratoni műszakokat ledolgozó orvosok helyzete reménytelen, és a súlyos állapotban lévő fertőzöttek többsége már a legalapvetőbb egészségügyi ellátáshoz sem fér hozzá a kórházak túlterheltsége miatt.

A súlyos járványhelyzet miatt számos regionális állami kormány engedélyezte a kisebb településeknek, hogy úgynevezett izolációs központokat” hozzanak létre, és helyben kezeljék a betegség enyhe tüneteivel küzdő lakosokat. A lehetőséget kihasználva Tetoda falu vezetői egy tehénrezervátumban létesítettek ilyen intézményt, ahol az ősi indiai orvostudomány, az Ájurvéda segítségével próbálják kezelni a koronavírus-fertőzötteket.

Az Ájurvéda („az élet tudománya” vagy „a hosszú élet gyakorlata”) India több mint ötezer éves hagyományos, természetes orvostudományi rendszere, amelyet látnokok és szent emberek (ríszik) hoztak létre és természettudósokkal együtt megfigyelésekkel, kísérletekkel és meditációval fejlesztették évezredeken keresztül. Egyfajta alternatív gyógyászatnak tekinthető.

A részletesen kidolgozott eljárásokat az i.e 5. századtól kezdve jegyezték le szanszkrit nyelven. Eredményeit a mai napig széles körben felhasználják Indiában és Délkelet-Ázsiában.

„Elsősorban Ájurvéda terápiát alkalmazunk a COVID-19 tünetekkel küzdő betegek kezelésére. Leggyakrabban trágyából és más gyógynövényekből készülő készítményeket használunk. A köhögés kezelésére egy tehénvizelet-alapú gyógyszert alkalmazunk. Emellett van immunitáserősítőnk is, ami tehéntejből készül”

- mondta újságíróknak Mohan Jadhav, a tetodai izolációs járványközpont igazgatója, aki azt is elárulta, hogy az intézmény 50 beteg befogadására alkalmas, és jelenleg 40 pácienst kezelnek ott.

Dr. Rakesh Joshi, az Ahmedabadi Kórház egyik főorvosa szerint az izolációs központok rendszere hasznos lehet azok számára, akiknek csak enyhe koronavírusos tünetei vannak. Azonban hozzátette, hogy a tetodai központban alkalmazott gyógykezelések semmilyen körülmények között sem helyettesítik a szakszerű ellátást.

És ezeket olvastad már?