KÜLFÖLD

Nem fogja elhinni, milyen állat antitestje segíthet a koronavírus legyőzésében

A texasi egyetem kutatói jöttek rá, hogy ennek az állatnak a szervezete ellenállóbb a koronavírussal szemben.
  • Szerző: Ripost

Egy lámákból kinyert speciális ellenanyag segítheti a koronavírus-járvány elleni harcot – állapították meg amerikai és belga kutatók.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Az austini Texasi Egyetem és a belgiumi Genti Egyetem szakemberei a lámák által termelt VHH-72 nevű antitest két másolatának összeillesztésével hoztak létre egy olyan új ellenanyagot, amely szorosan képes kapcsolódni a Covid-19 betegséget okozó vírus egyik kulcsfehérjéjéhez – olvasható az EurekAlert című tudományos hírportálon.

Ez a protein, az úgynevezett fehérjetüske teszi lehetővé a kórokozó számára, hogy behatoljon a gazdasejtekbe. Az előzetes tesztek eredményei szerint az új ellenanyag megakadályozza, hogy az ilyen fehérjetüskével rendelkező vírusok megfertőzzék a – laboratóriumi körülmények között tenyésztett - sejteket.

„Ez az egyik első ismert antitest, amely képes semlegesíteni a SARS-CoV-2 vírust” – mondta Jason McLellan, az austini Texasi Egyetem munkatársa, aki a Cell című tudományos folyóiratban a héten megjelenő tanulmány egyik szerzője volt.

A kutatócsoport most állatok bevonásával végzett preklinikai tanulmányokra készül, és reményei szerint a következő lépés már az emberi páciensek bevonása lesz.

A cél egy olyan kezelés kifejlesztése, amely nem sokkal a megfertőződést követően képes segíteni az embereken.

„A vakcinákat a megfertőződés előtt egy vagy két hónappal kell megkapni ahhoz, hogy védelmet nyújtsanak. Az antitest-terápiák esetében azonban azonnal beadjuk a szükséges ellenanyagot, amely rögtön a kezelést követően védelmet biztosít” – magyarázta McLellan, hozzátéve, hogy az antitestekkel a már megbetegedett emberek tüneteinek súlyosságát is lehet enyhíteni.

A szakemberek szerint az azonnali védelmet nyújtó ellenanyag-terápia különösen hasznos lenne az idősek, az egészségügyi dolgozók, valamint a vírussal való megfertőződés fokozott kockázatának kitett emberek esetében.

 

És ezeket olvastad már?