Létrehozva: 2021.08.26.

Most kaptuk: hatalmas robbantás rázta meg a kabuli repülőteret, vérben ázik minden – Fotók

A külföldi hírportálok sok halottól és megszámlálhatatlan sérültről írnak. Borzalmas, ami történt.

Robbanás történt az afgán főváros, Kabul repülőterénél – közölte csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szóvivője, hozzátéve, hogy egyelőre nem tudni, vannak-e halálos áldozatok.

A Reuters hírügynökség egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva viszont arról számolt be, hogy a robbanás öngyilkos robbantásos merénylet miatt következett be.

A második robbanás egy hotelben volt a repülőtér közelében
Fotó: Twitter videó

A Fehér Ház egy meg nem nevezett tisztségviselője szerint a robbanásról tájékoztatták Joe Biden amerikai elnököt.

Néhány perccel az első detonáció után újabb robbanás történt – írja a Fox News. A külföldi hírportál arról számolt be, hogy legalább 3 amerikai katona megsérült.

Egy helyi tisztviselő 13 halottól beszélt. Állítólag gyermekek, nők és külföldiek is életüket vesztették, de a terrorakcióban tálib őrök is megsebesültek.

A legfrissebb információk szerint a második robbanás a repülőtér közelében lévő Baron Hotelben történt.

A repülőtérre vezető kapukat lezárták, miután az első robbantást követően lövöldözés is történt.

A BBC 11 halálos áldozatról írt és számtalan sérültről.

&

A térségben napok óta afgán állampolgárok ezrei várakoztak arra, hogy evakuálási repülőgépeken elhagyhassák az országot a tálib hatalomátvételt követően. A nyugati országok korábban figyelmeztettek egy lehetséges merénylet veszélyére a környéken.

Két öngyilkos terrortámadás és lövöldözés is volt az afgán főváros, Kabul repülőterénél – jelentette több helyszíni forrás. A hírt a Pentagon szóvivője megerősítette. Az esti hírek szerint 72 halott van. A Pentagon megerősítette a Fox News információit: a halálos áldozatok közül legalább 13 amerikai tengerészgyalogos, 15 megsérült, eleve ők lehettek a terrortámadás célpontjai. A Politico szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet a felelős a terrortámadásért. A repteret lezárták.

A legfrissebb hírek szerint tizenháromra emelkedett a kabuli repülőtérnél elkövetett terrorcselekményben meghalt amerikai katonák száma. Mellettük 90 civil is meghalt a merényletekben. A Fox News korábban arról számolt be, hogy legalább 12 amerikai katona meghalt, 15-en megsérültek, ezt a Pentagon is megerősítette. A Wall Street Journal magyar idő szerint este azt írta, hogy 60 afgán civil is meghalt, vagyis legkevesebb 72 a halálos áldozatok száma. Néhány perccel az első detonáció után újabb robbanás történt – írja a Fox News.
A BBC hozzátette, 11 halálos áldozatról érkeztek eddig hírek, és sokan megsérültek. A repülőtérre vezető kapukat lezárták, miután az első robbantást követően lövöldözés is történt.
A Reuters egy tálib tisztségviselőre hivatkozva azt állítja, legalább 13 halottja – köztük több gyerek – van a merényletnek. Később az áldozatok száma tovább nőtt, már legalább 16-an haltak meg.
A terrortámadás célpontjai – legalábbis részben – az amerikai katonák lehettek, legalább négy tengerészgyalogos meghalt és három megsérült – jelentette a Fox News. Több republikánus politikus – köztük Nikki Haley volt ENSZ-nagykövet – lemondásra szólította fel Joe Biden elnököt. A repülőtérre több ezer afgán próbál bejutni, hogy evakuálják őket a tálib hatalomátvétel után. Afganisztánból több millió migráns indulhat el, a terrortámadások után valószínűleg a migrációs hullám tovább fokozódik. A nyugati országok korábban figyelmeztettek egy lehetséges merénylet veszélyére a környéken. A The Wall Street Journal című amerikai lap washingtoni idő szerint késő esti jelentése szerint a halálos áldozatok száma közben 103-ra emelkedett, miután a 13 amerikai katona mellett 90 civil is meghalt a merényletek következtében. „Megerősíthetem, hogy meghalt egy tizenharmadik amerikai katona, aki az Abbey kapunál elkövetett támadásban sebesült meg” – közölte Bill Urban, az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának (Centcom) szóvivője. A merényletben megsebesült amerikai katonákról beszélve Urban hozzátette, hogy „a legfrissebb adatok szerint a sebesültek száma 18, s jelenleg evakuálják őket Afganisztánból, speciálisan felszerelt C-17-es repülőgépekkel”. A kabuli repülőtér közelében csütörtökön két öngyilkos merénylő követett el robbantást. A terrorcselekmények elkövetőjeként az Iszlám Állam szervezete jelentkezett. A hatalmat Afganisztánban augusztus közepén megkaparintó radikális tálib mozgalom határozottan elítélte a merényleteket, és megígérte, hogy az elkövetőket bíróság elé állítják.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megvan Szoboszlaiék új edzője, de van egy kis probléma

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

metropol.hu

„Hogy lennénk így bajnokok?!” – Klopp kiborult Szoboszlaiék játéka láttán

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

life.hu

Elnyílt a tulipán? Így gondozd tovább, hogy jövőre is gyönyörű virágot hozzon

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

CIA: Ukrajna az év végére elveszítheti a háborút

KÜLFÖLD

"Soha nem fogom elfelejteni a fiam sikoltozásait" – Fájdalmas sérüléseket szenvedett a 2 éves fiúcska

KÜLFÖLD

Szörnyű: Rejtélyes körülmények között eltűnt a milliárdos házaspár 16 éves lánya

KÜLFÖLD

Zelenszkij elleni merényletre készült egy lengyel férfi