KÜLFÖLD

Molotov-koktélokat dobtak egy evangélikus templomra Stockholm egyik no-go zónájában

A templom plébánosa szerint egyértelműen keresztényellenes támadás történt.

Keddről szerdára virradó éjszaka ismeretlenek Molotov-koktélokat dobtak egy 800 éves evangélikus templomra a Stockholm északi részén található Spånga-Tensta nevű, főleg migránsok lakta városrészben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Molotov-koktélok közül egy a templom bejárata előtt, kettő pedig az épületen belül ért földet. Isteni szerencse, hogy a gyújtószerkezetek olyan helyre estek, ahol nem volt éghető anyag, így a lángok nem tudtak továbbterjedni – írja a Samnytt svéd hírportál.

A rendőrség nagy erőkkel, szerda hajnali 4 órakor vonult a helyszínre. A Spånga templom (Spånga kyrka) környéket teljesen lezárták műszaki nyomozás céljából. A támadást szándékos gyújtogatásnak minősítették. A bűncselekménynek egyelőre nincsen gyanúsítottja.

„Ez egy erős és szimbolikus cselekedet volt az egyházunk ellen. Nem tudom, miért akarna bárki ilyesmit tenni. Lehet, undorodott az egyházunktól, vagy provokálni akart”

- fogalmazott az SVT svéd közmédiának Jerker Alsterlund, a templom plébánosa.

A Samyntt beszámolója szerint a Spånga templom Stockholm Tensta és Rinkeby városrészének határán található, ahol főleg muszlim országokból érkező bevándorlók laknak. A svéd hatóságok a közelmúltban „kiszolgáltatott” területnek minősítették minkét negyedet a kudarcos integráció, valamint a bűnözéssel és a muszlim radikalizmussal kapcsolatos súlyos problémák miatt.

A 12. században épült istentiszteleti helyet egyébként nem most ért először hasonló támadás: 2018 decemberében egy pokolgép robbant fel a templom egyik melléképülete előtt. A detonáció pillanatában szerencsére senki sem tartózkodott az épületben, így csak anyagi kár keletkezett. Ezért a merényletért végül senkit sem vontak felelősségre.

És ezeket olvastad már?