KÜLFÖLD

Megrémítette az amerikai hírszerzést Kína új hiperszonikus atomfegyvere

Kína katonai képességeit jócskán alábecsülte Amerika és nyugati szövetségesei.
címkék:

A legnagyobb titokban Kína nemrég tesztelt egy atomtöltet célba juttatására alkalmas hiperszonikus űrfegyvert, melynek a fejlettségi szintje még az Egyesült Államok hírszerző szolgálatait is meglepte – írja a Financial Times nevük elhallgatását kérő amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

A brit pénzügyi lap értesülései szerint a kínai hadsereg még valamikor augusztus közepén lőtt ki a világűrbe egy hiperszonikus siklórepülőt, amely először Föld körüli pályára állt, megkerülte a bolygót, majd visszatért a légkörbe és becsapódott a földbe. Úgy tudni, hogy a fegyver 38 kilométerrel elvétette az előre kijelölt célpontot, de szakértők szerint ez a távolság még hibahatáron belülinek mondható, főleg ha azt nézzük, mekkora utat tett meg a kilövéstől számítva.

„Fogalmunk sincs, hogyan csinálták ezt” – fogalmazott a Financial Timesnak egy amerikai titkosszolgálati tisztségviselő, aki szerint ez a teszt is bizonyítja, hogy Kínai katonai képességeit túlságosan alábecsülték a nyugati nagyhatalmak.

A Financiat Times úgy tudja, hogy a hiperszonikus siklórepülőt egy Hosszú Menetelés 2C nevű hordozórakétával lőtték fel a világűrbe a kínaiak.

A kínaiak által tesztelt hiperszonikus siklórepülő egyébként a fegyverkezési űrverseny egyik legújabb terméke. Lassabb, mint a ballisztikus rakéták, viszont sokkal nehezebb védekezni ellene, mivel manőverezhető és nem fix röppályán repül a cél felé. Kína mellett az Egyesült Államok, Oroszország, India, Japán, Brazília és Franciaország is fejleszt ilyen típusú fegyvereket.

Taylor Fravel Kína-szakértő a fegyvertesztre reagálva azt mondta, hogy ez a nukleáris robbanófejjel felfegyverzett hiperszonikus siklójármű lehetővé teszi Kína számára, hogy kicselezze az amerikai rakétavédelmi rendszereket, melyeket a ballisztikus rakéták megsemmisítésére terveztek, de egy manőverező járművet képtelenek lennének kiszűrni.

Lapértesülések szerint a kínaiak új csodafegyverét az állami tulajdonban lévő China Academy of Aerospace Aerodynamics nevű kutatóintézet fejlesztette, mely többek között a kínai űrprogram rakétáit is gyártja.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A vendégváró, amiből egy morzsa sem marad
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?