KÜLFÖLD

Megmentette Joe Biden életét, Amerika mégis hátrahagyta Afganisztánban a hős tolmácsot

A Republikánus Párt egy hivatalos közleményben azt írta, hogy Mohammed története mindent elmond Joe Bidenről, amit érdemes tudni az elnökről.

A The Wall Street Journal egy exkluzív riportban számolt be annak az afgán tolmácsnak a történetéról, aki 13 évvel ezelőtt megmentette Joe Biden akkori szenátor, és másik két szövetségi törvényhozó életét Afganisztánban, az amerikaiak most mégsem mentették ki őt és családját a káoszba süllyedt közép-ázsiai országból. A feleségével és négy gyermekével jelenleg is az iszlamista tálibok elől bujkáló férfi személyesen Bidenhez fordult segítségért a sajtón keresztül.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Helló, elnök úr! Mentsen meg engem és a családomat. Ne felejtsen itt engem”

– fogalmazott a tolmács, aki csak egyike annak a több ezer afgán civilnek, aki valamilyen formában segítette az intervenciós nyugati csapatok munkáját az elmúlt 20 évben, ezért a tálib szélsőségesek most hazaárulás vádjával vadásznak rájuk.

A biztonsága érdekében csak Mohammed néven említett férfi tolmácsként dolgozott az amerikaiaknak 2008 februárjában, amikor az Egyesült Államok két Black Hawk típusú helikopterének kényszerleszállást kellett végrehajtania az észak-afganisztáni hegyekben egy hóvihar miatt. A gépek fedélzeten három amerikai szenátor, Joe Biden későbbi alelnök, John Kerry későbbi külügyminiszter, és Chuck Hagel utazott.

A kényszerleszállás után a pilóták vészjelzést adtak le, a fedélzeten tartózkodó katonák pedig biztosították a helyszínt, ugyanis félő volt, hogy iszlamista tálibok támadást indítanak ellenük. Mindeközben a közeli Bagram légibázisról megindult a mentőcsapat is: az Arizonai Nemzeti Gárda 82. légideszant hadosztályának tagjai és Mohammed Humvee terepjárókba pattantak, majd órákig hajtottak a közeli hegyek között, hogy megmentsék a bajba került politikusokat. Egy amerikai katona, Brian Genthe – aki szintén részt vett a mentőakcióban – azt mondta a Wall Street Journalnak, hogy a tolmács nélkül nem sikerült volna az akció.

Mohammed egyébként éveken keresztül segítette az amerikai csapatokat Afganisztánban. A katonák elmondása szerint a férfi több, mint 100 tűzharcban vett részt az oldalukon, sőt, annyira bíztak benne, hogy néha lőfegyvert is adtak a kezébe, hogy használja, ha bajba kerülnének bevetés közben.

„A katonáinknak tett önzetlen szolgálata pontosan az a fajta szolgálat, melyet bárcsak több amerikai mutatna fel”

– mondta Andrew R. Till, az amerikai hadsereg alezredese, aki júliusban személyes kérvényezte, hogy Mohammed különleges bevándorlási vízumot kaphasson, és elhagyhassa Afganisztánt.

A hóviharba került helikopter legénysége, valamint Joe Biden, John Kerry és Chuck Hagel szenátorok 2008 februárjában, valahol Afganisztánban. (Forrás: U.S. Department of State)

Bár az amerikai vezérkarból többen is kiálltak mellette, Mohammed vízumkérelme elakadt, mivel a védelmi vállalat, amelynek papíron dolgozott, elvesztette a kérelemhez szükséges dokumentumokat. Ennek ellenére a férfi – több ezer más emberhez hasonlóan – szerencsét próbált a kabuli repülőtér egyik kapujánál, ahol az amerikai erők azt közölték vele, hogy ő felszállhat egy evakuációs gépre, de a felesége és gyermekei nem. Erre ő nemet mondott.

Miután híre ment annak, hogy az evakuációs csapatok hátrahagyták Mohammedet, és a tálibok vadásznak a családjára, a hadsereg több veteránja egy nyílt levélben szólította fel a szövetségi képviselőket és szenátorokat, „hogyha csak egy afgánnak segítenek, akkor válasszák Mohammedet, a tolmácsot, mert ő tényleg megérdemli az Egyesült Államok védelmét” – írta Shawn O'Brien, aki együtt dolgozott a tolmáccsal Joe Biden megmentésén .

A Wall Street Journal kérdésére válaszolva egyébként Jen Psaki, a Fehér Ház sajtófőnöke kedden megköszönte a tolmács szolgálatát, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett az afgán szövetségesek kimenekítése mellett. „Ki fogjuk juttatni őket. Tiszteletben fogjuk tartani a szolgálatukat” – fogalmazott Psaki.

A miheztartás véget fontos megemlíteni, hogy az augusztus 31-gyel véget ért amerikai evakuációs program meglehetősen kaotikusan zajlott Afganisztánban. Kormányzati tisztségviselők elmondása szerint több száz amerikai állampolgárt nem tudtak kimenteni az iszlamisták kezére került országból, miközben sok olyan afgánnak sikerült felszállni az Amerika irányába tartó csapatszállító gépekre, akinek nem lett volna szabad. Hétfőn például hatalmas médiavisszhangot kapott, hogy tévedésből kimentettek egy nemi erőszak vádjával többszörösen elítélt afgán bűnözőt, akit még a Trump-adminisztráció toloncolt vissza a hazájába.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?