KÜLFÖLD

Megkezdődött az izraeli fejlesztésű koronavírus elleni vakcina klinikai tesztje

Megkezdődött a Nesz Ciónában található biológiai kutatóintézetben kifejlesztett koronavírus elleni vakcina klinikai tesztje Izraelben – jelentette a helyi média vasárnap.
  • Szerző: Ripost

Elsőként a 26 éves Szegev Harel nevű önkéntesnek adták be a COVID-19 elleni védőoltást, aki elővigyázatosságból egynapos megfigyelésre befeküdt a Tel-Aviv melletti Séba kórházba.
Eredetileg egy másik, 47 éves férfi lett volna a kísérlet első alanya, de az előzetes vizsgálatoknál kiderült, hogy szervezetében már ellenanyag található, korábban átesett a fertőzésen anélkül, hogy tudomása lett volna róla.


MTI/AAP/Dan Himbrechts

Vasárnap Harel mellett egy 34 éves orvostanhallgató is megkapta az oltóanyagot a kísérletben szintén résztvevő jeruzsálemi Hadassza kórházban. Kedden még négy embert beoltanak, de egyiküket placebóval, majd novemberben a klinikai teszt első szakaszában összesen nyolcvan, 18-55 éves önkéntest, részben valódi oltóanyaggal, részben placebóval. A második szakaszban decembertől mintegy ezer, 18-85 éves önként vállalkozó kapja meg a kísérleti védőoltást nyolc kórházban, és ha minden rendben halad, akkor a tesztelés harmadik szakaszában harmincezren vehetnek részt jövőre április-májusban.

Mindezzel párhuzamosan a védelmi minisztérium már megkezdi az oltóanyag tömegtermelését, amit elfogadása és sikeres tesztelése esetén az izraeliek és a palesztinok is megkaphatnak várhatóan a jövő év második félében a kutatóintézet katonai rádiónak nyilatkozó igazgatója szerint.
Az oltást Brilifenak nevezték el, a héber briut, vagyis egészség szó és az angol élet szó összevonásával. Izrael eközben a várhatóan hamarabb elkészülő külföldi oltóanyagokból is vásárolni szándékozik, és azokkal megérkezésük esetén megkezdi a veszélyeztetett lakossági csoportok beoltását.
A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 314 ezer 498-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 10 ezer 473 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A fertőzés mértéke a szeptember közepén kezdődött országos zárlat óta fokozatosan és folyamatosan csökken, és megkezdődtek a nyitás óvatos lépései.
A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2541-en haltak meg Izraelben, jelenleg 735 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 404-en súlyos állapotban vannak, és 180 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.

Görögországban szombaton általános éjszakai kijárási tilalmat jelentettek be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében, ami kedden lép életbe, és éjféltől hajnali 5-ig lesz érvényben. Ugyanaznap országszerte kötelezővé válik a maszk viselése.

Az erősen fertőzött területeket vörös zónába sorolják, ahol az éttermeknek és a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, valamint nem tarthatják meg a kulturális és sporteseményeket. Az egyetemek digitális tanrendre térnek át, és a kormány igyekszik lehetővé tenni, hogy dolgozóinak 50 százaléka otthonról végezhesse munkáját. A magánszektort is a távmunka kiterjesztésére buzdították.

A korlátozások legalább egy hónapig maradnak érvényben.

Kiriákosz Micotakisz miniszterelnök videóüzenetében hangsúlyozta, hogy egy hosszabb, nyugalmas időszak után újra exponenciálisan növekszik a koronavírusos esetek száma. Hozzátette, a szakértők figyelmeztettek, hogy a világjárvány próbára fogja tenni az egészségügyi rendszer tűrőképességét. És úgy látja, ehhez közelítenek. A görög egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll. A miniszterelnök azt mondta, az új intézkedések a fertőzések emelkedéséért felelős két fő területet, a szórakoztatóipart és a közlekedést célozzák.

Tovább emelkedik a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma Horvátországban, ahol újabb sportcsarnokban alakítanak ki ideiglenes kórházat.

A zágrábi Arena után az eszéki sportcsarnokban is ideiglenes kórházat állítanak fel a koronavírus-fertőzöttek számára. Az egészségügyi minisztérium felhívást küldött a nyugdíjas orvosoknak, az orvosi egyetemeknek és az egészségügyi középiskoláknak, kérve bekapcsolódásukat a munkába, valamint a munkaügyi hivataloknak, ahol több mint ezer munkanélküli ápolót tartanak nyilván.

Az egészségügyi rendszer túlterhelt, a kórházak súlyos gyógyszer-, felszerelés- és munkaerőhiánnyal küzdenek.

A háziorvosok arra panaszkodnak, hogy összeomolhat a háziorvosi ellátás, ha további adminisztrációs terheket ró rájuk az egészségbiztosítási intézet. Egy új rendelet szerint a háziorvosoknak kell felkutatniuk és követniük a fertőzöttek kontaktjait, és azt digitális formában feljegyezniük.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?