Létrehozva: 2020.11.01.

Megkezdődött az izraeli fejlesztésű koronavírus elleni vakcina klinikai tesztje

Megkezdődött a Nesz Ciónában található biológiai kutatóintézetben kifejlesztett koronavírus elleni vakcina klinikai tesztje Izraelben – jelentette a helyi média vasárnap.

Elsőként a 26 éves Szegev Harel nevű önkéntesnek adták be a COVID-19 elleni védőoltást, aki elővigyázatosságból egynapos megfigyelésre befeküdt a Tel-Aviv melletti Séba kórházba.

Eredetileg egy másik, 47 éves férfi lett volna a kísérlet első alanya, de az előzetes vizsgálatoknál kiderült, hogy szervezetében már ellenanyag található, korábban átesett a fertőzésen anélkül, hogy tudomása lett volna róla.


MTI/AAP/Dan Himbrechts

Vasárnap Harel mellett egy 34 éves orvostanhallgató is megkapta az oltóanyagot a kísérletben szintén résztvevő jeruzsálemi Hadassza kórházban. Kedden még négy embert beoltanak, de egyiküket placebóval, majd novemberben a klinikai teszt első szakaszában összesen nyolcvan, 18-55 éves önkéntest, részben valódi oltóanyaggal, részben placebóval. A második szakaszban decembertől mintegy ezer, 18-85 éves önként vállalkozó kapja meg a kísérleti védőoltást nyolc kórházban, és ha minden rendben halad, akkor a tesztelés harmadik szakaszában harmincezren vehetnek részt jövőre április-májusban.

Mindezzel párhuzamosan a védelmi minisztérium már megkezdi az oltóanyag tömegtermelését, amit elfogadása és sikeres tesztelése esetén az izraeliek és a palesztinok is megkaphatnak várhatóan a jövő év második félében a kutatóintézet katonai rádiónak nyilatkozó igazgatója szerint.

Az oltást Brilifenak nevezték el, a héber briut, vagyis egészség szó és az angol élet szó összevonásával. Izrael eközben a várhatóan hamarabb elkészülő külföldi oltóanyagokból is vásárolni szándékozik, és azokkal megérkezésük esetén megkezdi a veszélyeztetett lakossági csoportok beoltását.

A mintegy kilencmilliós Izraelben eddig 314 ezer 498-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 10 ezer 473 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A fertőzés mértéke a szeptember közepén kezdődött országos zárlat óta fokozatosan és folyamatosan csökken, és megkezdődtek a nyitás óvatos lépései.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2541-en haltak meg Izraelben, jelenleg 735 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 404-en súlyos állapotban vannak, és 180 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.

Görögországban szombaton általános éjszakai kijárási tilalmat jelentettek be a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében, ami kedden lép életbe, és éjféltől hajnali 5-ig lesz érvényben. Ugyanaznap országszerte kötelezővé válik a maszk viselése. Az erősen fertőzött területeket vörös zónába sorolják, ahol az éttermeknek és a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, valamint nem tarthatják meg a kulturális és sporteseményeket. Az egyetemek digitális tanrendre térnek át, és a kormány igyekszik lehetővé tenni, hogy dolgozóinak 50 százaléka otthonról végezhesse munkáját. A magánszektort is a távmunka kiterjesztésére buzdították. A korlátozások legalább egy hónapig maradnak érvényben. Kiriákosz Micotakisz miniszterelnök videóüzenetében hangsúlyozta, hogy egy hosszabb, nyugalmas időszak után újra exponenciálisan növekszik a koronavírusos esetek száma. Hozzátette, a szakértők figyelmeztettek, hogy a világjárvány próbára fogja tenni az egészségügyi rendszer tűrőképességét. És úgy látja, ehhez közelítenek. A görög egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll. A miniszterelnök azt mondta, az új intézkedések a fertőzések emelkedéséért felelős két fő területet, a szórakoztatóipart és a közlekedést célozzák. Tovább emelkedik a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma Horvátországban, ahol újabb sportcsarnokban alakítanak ki ideiglenes kórházat. A zágrábi Arena után az eszéki sportcsarnokban is ideiglenes kórházat állítanak fel a koronavírus-fertőzöttek számára. Az egészségügyi minisztérium felhívást küldött a nyugdíjas orvosoknak, az orvosi egyetemeknek és az egészségügyi középiskoláknak, kérve bekapcsolódásukat a munkába, valamint a munkaügyi hivataloknak, ahol több mint ezer munkanélküli ápolót tartanak nyilván. Az egészségügyi rendszer túlterhelt, a kórházak súlyos gyógyszer-, felszerelés- és munkaerőhiánnyal küzdenek. A háziorvosok arra panaszkodnak, hogy összeomolhat a háziorvosi ellátás, ha további adminisztrációs terheket ró rájuk az egészségbiztosítási intézet. Egy új rendelet szerint a háziorvosoknak kell felkutatniuk és követniük a fertőzöttek kontaktjait, és azt digitális formában feljegyezniük.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

magyarnemzet.hu

Világháború következik? Putyin megosztotta Oroszország terveit

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Megmutatta: ez a piszok jóképű férfi Sydney van den Bosch vőlegénye

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Egy folttal kezdődött a fülén, ma már gyógyíthatatlan beteg a fiatal lány

KÜLFÖLD

Szürreál: migránsok, kommunisták és rendőrök között tört ki tömegverekedés a párizsi repülőtéren

KÜLFÖLD

Szakképesítés nélküli plasztikai sebészt tartóztattak le

KÜLFÖLD

Moszkvai terrortámadás: visszaállíthatják Oroszországban a halálbüntetést?