KÜLFÖLD

Magyarországon is ezt tervezik bevetni: 24 óra alatt megváltozott az egyik koronavírus vakcina besorolása

A vakcina nem csak biztonságos, de az idősebb embereket is megvédi a kórokozótól.
  • Szerző: Ripost

95 százalékos hatékonyságú a Pfizer-BioNTech vakcinája – állapította meg a harmadik fázisban lévő klinikai vizsgálatok végső kiértékelése. A vakcina nem csak biztonságos, de az idősebb embereket is megvédi a kórokozótól.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A vizsgálatban résztvevők közül 170 ember fertőződött meg koronavírussal. Közülük 162-en kaptak placebót, nyolcan pedig rendes oltóanyagot. Az eredmény alapján a Pfizer vakcinája az emberek 95 százalékát védte meg a koronavírustól írja az Origo.

FILE PHOTO: Vials with a sticker reading, „COVID-19 / Coronavirus vaccine / Injection only” and a medical syringe are seen in front of a displayed Pfizer logo in this illustration taken October 31, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Tíz résztvevőnél tapasztaltak súlyosabb tüneteket, közülük kilencen kaptak placebót. Ez még a múlt héten közölt előzetes adatoknál is biztatóbb eredmény: akkor 90 százalékos hatékonyságú szerről számoltak be a kutatók.

A tapasztalatok szerint a résztvevők kora, etnikuma nem befolyásolta érdemben a szer hatékonyságát. A 65 év feletti idősek 94 százalékát védte meg sikerrel a készítményt.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?