KÜLFÖLD

Lehetséges, hogy 2021 végéig sem lesz kapható a koronavírus elleni vakcina

Több tényező is befolyásolja a koronavírus elleni vakcina előállítását és terjesztését.
  • Szerző: Ripost

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Globális Járványriasztási és Válaszadási Hálózatának (GOARN) elnöke szólalt meg a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésével kapcsolatban. Elmondása szerint a következő év végéig sem fog elkészülni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Dale Fisher arra hivatkozva vonta le ezt a következtetést, mivel a védőoltáson el kell végezni a szükséges vizsgálatokat a biztonság és hatékonyság garantálása érdekében, plusz a termelési folyamat is időigényesnek ígérkezik- írja a CBNS.

Összefoglalva tehát azért is húzódhat el jövő év végéig ez a folyamat, mert a vizsgálatok is hosszú időt vesznek igénybe, de az engedélyeztetés után a termelés felfuttatása és az oltás kiszállítása is sok időbe kerül.

A WHO szakértője azt is hozzátette: jelenleg az öt fázis I. vizsgálata folyik. Korábban is úgy gondolták, hogy április-májusban zajlanak majd a fázis I vizsgálatok, amit majd várhatóan a kifejlesztett vakcina embereken való kipróbálása követ. Ez utóbbi azért is különösen fontos, hogy megbizonyosodjanak, mennyire biztonságos és hatékony a készítmény.

A Gilead Sciences remdesivir nevű készítményének klinikai tesztelései ugyan nagyon eredményesnek tűnnek eddig, de még messze van a várt csodagyógyszertől.

A szakértő szerint a Covid19 elleni vakcina lenne a legjobb védekezésmód, de míg az nem készül el, nagyon fontos, hogy az emberek betartsák a megfelelő higiéniai szabályokat, a távolságtartást és az otthon maradást.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?