KÜLFÖLD

Leadott a rendőrségen egy rózsaszín szovjet tankot, mert attól félt, illegálisan áll a kertjében

A cseh egyenruhásoknak még a lélegzete is elakadt, amikor meglátták a különleges színben pompázó páncélozott harckocsit.

Egy világháborús fegyvereket gyűjtő cseh férfi azzal állított be Hradec Králové rendőr-főkapitányságára a hét elején, hogy a fegyveramnesztiáról szóló törvény értelmében szeretne leadni egy T-34-es szovjet tankot és egy SD-100 jelzésű légvédelmi üteget, ugyanis attól fél, hogy azok jogszabályellenesen állnak a kertjében – írja a helyi sajtóra hivatkozva a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál.

A prágai törvényhozás még múlt évben döntött a cseh fegyvertartási törvények szigorításáról. A jogalkotó szerint az új jogszabály hatására jelentősen csökken majd az illegálisan tartott fegyverek száma, valamint a feketepiac is zsugorodni fog. A belügyminisztérium által készített módosítás emellett egyszerűbb és biztonságosabb eljárást tesz lehetővé a sérült és nem működő fegyverek megsemmisítésére.

Az új törvény január utolsó napján lépett hatályba, de Jan Hamáček belügyminiszter javaslatára a szigorú ellenőrzést hat hónap amnesztia előzi meg, mely során az emberek büntetlenül adhatják át a fegyvereiket a hatóságoknak. A történet főszereplője is ezt az idősávot használta ki, amikor a szovjet harci járművekkel jelentkezett a rendőrségen.

A sztori szempontjából különösen vicces, hogy az amnesztiát megelőzően a cseh rendőrség készített a témában egy figyelemfelhívásnak szánt, de erősen túlzó videót, melyben egy férfi leadja a tankját a hatóságoknak a törvénymódosítás értelmében. Íme:

„Amikor leforgattuk a fegyveramnesztiáról szóló videót, amiben szándékosan túlzást alkalmaztunk egy leadott harckocsi formájában, nem is sejtettük, hogy ez inspirálhatja majd az embereket”írta a hivatalos Twitter-oldalán a cseh rendőrség.

A cseh sajtó beszámolói szerint a meg nem nevezett fegyvergyűjtő 1990 óta tulajdonosa a szovjet licenc alapján Csehszlovákiában gyártott tanknak és a légvédelmi ütegnek. Egészen mostanáig pedig úgy gondolta, hogy a járműveket jogszerűen parkíroztatja az udvarán, de nem volt biztos abban, hogy megfelelően deaktiválták a fegyverzetüket, ezért jelentkezett velük a hatóságoknál.

Úgy tudni, hogy a rendőrség átvizsgálta járműveket, melyekben találtak pár ellentmondásos elemet, ezért a tulajdonosnak lehetőséget adtak a hibák orvoslására, hogy újra hazavihesse a féltve őrzött kincseit.

A helyi sajtó megkeresésére egyébként a fegyvergyűjtő nem tudott magyarázatot adni arra, hogy miért rózsaszín a T-34-es tankja.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?