KÜLFÖLD

Különösen veszélyes a koronavírus a terhes kismamákra és a babákra

A legújabb tanulmányok szerint a fertőzés akár koraszülést is okozhat. Így még veszélyesebb a várandós nőkre nézve, mint az eddig gondolták.
  • Szerző: Ripost

Az állapotos nők nagyobb veszélynek vannak kitéve, ha elkapják a koronavírust, mint a nem terhes társaik – derült ki egy közel ötszázezer fő bevonásával készült amerikai felmérésből.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az Emory Orvostudomány Egyetem szülész-nőgyógyász szakorvosa, Denise Jamieson szerint a magzatokat az anya állapotán keresztül elérheti a járvány. A várandósoknak intenzív terápiára, lélegeztetésre, légzés- és szívtámogatásra is lehet szükségük. Sőt a kutatás eredményei arra utalnak, hogy a fertőzés növeli a koraszülés esélyét. A koronavírus 10,2-ről 12,9 százalékra növeli a koraszülés kockázatát.

Fotó: Pixabay

A kutatásban 461 825 koronavírus-pozitív, 15-44 év közti, tüneteket produkáló nő betegségének lefolyását vizsgálták. A vizsgálatoknak köszönhetően kiderült, hogy a várandós nőknél háromszor akkora eséllyel kellett invazív lélegeztetést alkalmazni továbbá, hogy 1000 terhes nőből 10,5 szorult intenzív ellátásra! A halálozás arány is nagyobb volt nem állapotos nőkkel szemben.

Amit még fontos megállapításként jegyeztek fel a kutatók, hogy összességében nőtt a betegség rizikója a 35 év fölötti nőknél, akár állapotosok voltak, akár nem - írja az Infostart.

Az eredmények kapcsán azt javasolják, a várandós nőknek fokozottan kell figyelniük a megelőzésre, viseljenek maszkot, kerüljék a tömegrendezvényeket és tartsák a távolságot, szükség esetén saját háztartásukon belül is.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?