KÜLFÖLD

Koronavírus: Szaúd-Arábiában, Vietnamban és Szingapúrban is megjelent

Újra összeült az Egészségügyi Világszervezet 16 fős szakértői gárdája tanácskozni.
  • Szerző: Ripost

Vellamvelli Muralidharan, indiai külügyi államtitkár csütörtökön közölte, hogy egy indiai nővért kezelnek az új koronavírus okozta fertőzéssel, aki egy dél-szaúd-arábiai kórházban dolgozott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Mintegy száz indiai ápolót vizsgáltak meg, akik túlnyomó részben Kerala államból érkeztek és az al-Hajat kórházban dolgoztak vizsgáltak meg, és csak egyikük fertőződött meg a koronavírussal. Az érintett ápolót jelenleg az Ászír Nemzeti Kórházban kezelik és állapota javul” – írta Twitter-üzenetében az államtitkár.

A szingapúri egészségügyi minisztérium ma megerősítette az első koronavírusos megbetegedést a délkelet-ázsiai országban. Egy másik pácienst pedig előzetesen pozitívan teszteltek. A 66 éves férfi, akinél megerősítették a fertőzést, kínai állampolgár, és a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan lakosa. Január 20-án érkezett családjával Szingapúrba, és jelenleg a helyi kórház elkülönítőjében kezelik. A 66 éves férfi egyik utastársát, egy szintén Vuhanból érkezett 53 éves nőt pedig az akut légúti vírusos fertőzés gyanújával kezelik.

Fotó: Shutterstock

A szingapúri hatóságok bejelentették: a koronavírussal szembeni óvintézkedésként az egészségügyi ellenőrzéseket kiterjesztik az ország szárazföldi és tengeri határátkelőhelyeire is. Az egészségügyi tárca közölte, hogy a nagyszabású nemzetközi utasforgalomra tekintettel további esetekre lehet számítani.

A vietnami egészségügyi tárca csütörtökön közölte, hogy az országba beutazott két kínai állampolgárnál kimutatták a fertőzést, akik ennek ellenére „jó állapotban” vannak. Az apa és fia január 22-én kerültek lázas tünetekkel kórházba Ho Si Minh-városban. A minisztérium hozzátette, hogy a fiú nemrég tért vissza Vuhanból.

Fotó: AFP

Az Air France francia légitársaság a vírus lehetséges elterjedése miatt felfüggesztette a közvetlen járatokat Vuhanba. A vállalat közölte, hogy az intézkedéssel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követik.

A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna internetes oldalán közzétett adatok szerint csütörtök délután 6 óráig a fertőzöttek száma elérte a 620-at, a halálos áldozatok számapedig a 17-et. Az új fertőzéseket a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban azonosították, míg a halálesetek mind Vuhanban történtek.

Csütörtökön újra összeültek az Egészségügyi Világszervezet szakértői, hogy megvitassák, kell-e nemzetközi vészhelyzetet vagy világjárványt hirdetni az új kínai koronavírus miatt. Szerdán is tanácskoztak, de nem sikerült döntést hozni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?