KÜLFÖLD

Koronavírus: kivégeztek egy koreai férfit, mert közfürdőbe ment

Hatalmas hibát vétett a férfi, amikor figyelmen kívül hagyta a kötelező karantént és elment egy közfürdőbe. Azonnal agyonlőtték.
  • Szerző: Ripost

Egész Ázsiában komoly szabályokat hoztak annak érdekében, hogy megállítsák a koronavírus terjedését. Az, aki nem tartja be a protokollt, komoly büntetésre számíthat. Bár a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban talán túlzásba estek.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Dong-a Ilbo jelentése szerint az észak-koreai hatóságok letartóztattak, majd azon nyomban agyon is lőttek egy Kínából hazatért kereskedelmi tisztségviselőt, mert az megszegte a parancsokat. A férfi a kötelező karantént figyelmen kívül hagyva, elment egy közfürdőbe. A lap szerint a férfit 14 napig tartó karanténba helyezték, miután visszaérkezett Észak-Koreába kínai utazásáról, és az ország lakosainak veszélybe sodrása miatt kivégezték.

Illusztárció
Fotó: 123RF

Mindeközben az észak-koreai nemzetbiztonsági ügynökség egyik tisztjét egy farmra száműzték kényszermunkára, miután kiderült, hogy megpróbálta eltitkolni, hogy Kínában járt.

Miután Kínában kitört a koronavírus-járvány, az ország még jobban bezárkózott. Január végén Észak-Korea lezárta a kínai határátkelőket 1500 kilométeres határszakaszon, a fővárosba csak ellenőrzés után mehet be bárkit is, a 14 napos karantént pedig 30 naposra hosszabbították meg. Ez minden külföldinek kötelező, aki Kínából érkezik az országba. Információk szerint Észak-Koreában még senki sem betegedett meg, de a dél-koreai lapok ennek ellenkezőjéről számoltak be.

Fotó: Kevin Frayer / Getty Images

A Joongang Ilbo című lap információi szerint egy Phenjanban élő nő volt az első, akiről bebizonyosodott, hogy megfertőzte a vírus. Az észak-koreai tudósításokra specializálódott Daily NK pedig úgy tudja, hogy egy határvárosban öten is lázas betegségben haltak meg, és feltételezhetően a koronavírus okozta a halálukat.

Szakértők szerint Észak-Korea egészségügyi rendszere nincsen felkészülve egy esetleges járvány megfékezésére.

És ezeket olvastad már?