KÜLFÖLD

Koronavírus: ezért vesztik el a szaglásukat a fertőzöttek

Újabb fontos tanulmány látott napvilágot a koronavírussal kapcsolatban.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus-járvány világszintű elterjedése miatt a tudósok minden figyelmükkel kutatni kezdték a veszélyes vírust és az emberekre gyakorolt hatását, vagyis a tüneteit. Még az elején kiderült, hogy a láz mellett, a szaglásunk elvesztése is egyértelmű tünete a koronavírusnak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ezzel kapcsolatban a párizsi Lariboisière Egyetemi Kórház kutatói nemrég egy teljesen új tanulmányt közöltek a Jama Otolaryngol Head Neck Surgery folyóiratban.

A szakértők koronavírusos betegek CT-felvételeit vizsgálva jutotta arra, hogy a szaglás elvesztésének oka az orr nyálkahártyájának gyulladása, ami eltömíti az úgynevezett szaglóréseket. A fertőzöttek pedig azért nem érezik meg első sorban a változást, mert a légutak végig szabadok maradnak, vagyis akadálytalanul tudják venni a levegőt.

A feltételezések szerint a koronavírus elkezdi megsemmisíteni a szagló érzéksejteket, amelyeknek az a feladatuk, hogy az illatmolekula jeleit átvigyék az agynak. S mint az már ismert, a vírus az ACE2 receptorokat támadja meg, amik szintén megtalálhatók a szusztentakuláris sejtekben, amik történetesen a szaglósejtek munkáját segítik.

Ehhez kapcsolódva oldódott meg a fertőzöttek szaglásának viszonylag hamar visszanyerése is, hiszen nem maguk a szaglósejtek sérülnek, hanem a gyulladás a kiváltó ok.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?