KÜLFÖLD

Durvul a helyzet a szomszédos országokban

Ukrajnában több, mint 12 ezer új fertőzöttet regisztráltak.
  • Szerző: Ripost

Tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, egymás után három napon döntve meg a korábbi csúcsot, szombatra már több mint 12,5 ezer új fertőzöttet jegyeztek fel egy nap alatt, a halálos áldozatok száma pedig átlépte a 9,5 ezret.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az országban életbe lépett a kormány által elrendelt úgynevezett hétvégi karantén, amely alapján az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon, illetve a közösségi közlekedésen kívül semmi sem működhet. Egyúttal a kormány megszüntette a korlátozások adaptív, azaz régiónként eltérő jellegét is, mostantól az egész országban a korábbi „narancs” besorolásra vonatkozó szabályozások vannak érvényben.

Köhög 02

Fotó: Pixabay.com

Horvátországban is romlott a helyzet. Az országban átlépte az ezret a koronavírus-járvány eddigi halálos áldozatainak száma, és tovább nőt a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma – derült ki a válságstáb szombati közleményéből. A testület jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2866 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte az 81 844-et. Az elmúlt napon újabb 38 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 1006-ra emelkedett. Kórházban 1655 beteget ápolnak, közülük 184-en vannak lélegeztetőgépen.

Náluk is kötelező a maszk viselése mindenütt, de az intézkedések főleg a rendezvényeken részt vevők számának korlátozásban merülnek ki, a sporteseményeket nézők nélkül lehet csak megrendezni és a vendéglátóhelyeknek legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk.

További szigorítások léptetnek életbe Ausztriában, amelyek célja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szombati sajtótájékoztatóján.

Bezárnak és digitális oktatásra állnak át az iskolák, csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva, és nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok, masszőrök, illetve fodrászok.

Emellett a nap 24 órájára kiterjesztették a kijárási korlátozások érvényességét. Az új intézkedések kedden nulla órakor lépnek életbe, és egyelőre december 6-áig lesznek hatályban. Kurz elmondta: az a célja, hogy a mostani szigorú óvintézkedésekkel megmentse a karácsonyi időszakot.

A kancellár szerint azért van szükség további korlátozásokra, mert az eddigi intézkedések nem csökkentették megfelelő mértékben a fertőzöttek számát. Egyes tartományokban, például Karintiában, Vorarlbergben és Felső-Ausztriában még mindig robbanásszerű növekedés figyelhető meg – tette hozzá.

Kurz azt kérte az osztrákoktól, hogy lehetőség szerint legfeljebb egy emberrel találkozzanak. „Minden egyes társas érintkezés eggyel több a kelleténél” – mondta.

Az osztrák vezető egyúttal biztosította a lakosságot arról, hogy az iskolákban és az óvodákban indokolt esetben igénybe vehető marad a gyermekfelügyelet.

A kereskedők ágazattól függően 20-60 százalék közötti állami kompenzációra számíthatnak a bevételkiesés miatt – mondta el Werner Kogler alkancellár.

Ausztriában az elmúlt napokban megdőltek a fertőzöttségi rekordok, és fokozódott az egészségügyi rendszer leterheltsége. Szakértők kifogásolták, hogy a november elején életbe léptetett szigorítások ellenére nem javult a helyzet. A csaknem 9 millió lakosú országban eddig 191 228 fertőzöttje és 1661 halálos áldozata van a koronavírusnak.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?