Létrehozva: 2020.04.13.

Koronavírus: eddig 8 ezer rabot engedtek szabadon idő előtt Franciaországban

Egy elítéltnek annyi esze volt, hogy ellopott egy autót, miután amnesztiát kapott, ezért újra lecsukták.

Az új kínai koronavírus sokkal könnyebben terjed zárt intézményekben, ezért több országban is úgy döntöttek, hogy a túlzsúfolt börtönökből kedvezménnyel vagy ideiglenesen rabokat engednek ki. Franciaországban például 8 ezer olyan fogvatartott hagyhatta el országszerte a büntetés végrehajtási intézményeket az elmúlt egy hónapban, aki nem töltötték le ténylegesen a szabadságvesztést, amit jogerősen kiszabtak rá korábban – írja a francia sajtó.

Montpellier-i börtön, ahonnét több fogvatartottat is szabadon engedtek az elmúlt hetekben. (Photo by Pascal GUYOT / AFP)

Nicole Belloubet francai igazságügyi miniszter szerint a szabadon engedéssel egyelőre nem sikerült elérni a kívánt célt, ugyanis a börtönök többsége még így is túlzsúfolt.

„Március elsején a túlzsúfoltság aránya 119 százalékos volt. Ekkor 72 400 rabot tartottunk számon országszerte. Ez a szám most 8 ezerrel kevesebb, így jelenleg csak 64 439 ember ül rács mögött, de a túlzsúfoltság még mindig 107 százalékos” – fogalmazott a szabadon engedésekkel kapcsolatban Belloubet, aki nem tartja elképzelhetetlennek, hogy további elítéltek kapnak amnesztiát a zsúfoltság csökkentése érdekében. A tárcavezető politikus azt is elmondta, hogy főként olyan rabokat helyeztek szabadlábra idő előtt, akiknek már csak 1-2 hónap volt hátra a büntetéséből.

Belloubet reagált azokra a francia sajtóértesülésekre, miszerint a koronavírus-járvány miatt a központi kormány legalább 130 radikális iszlamistát bocsájtott szabadon. A miniszter kategorikusan cáfolta ezeket a híreszteléseket, azonban elmondta, hogy március 27-e óta 25 dzsihadista tényleg kijött a francia börtönökből, de ők azért mert leülték a büntetésüket.

A hivatalos adatok szerint eddig 60 fogvatartottnak lett pozitív a koronavírus-tesztje Franciaországban, és egy börtönőr, valamint két rab meghalt a járványban.

Belgiumban szabadon engedtek a zárt táborokban lévő illegális migránsok közül is 200 főt, egészen konkrétan Steenokkerzeelben, Bruggeben, Merksplasban és Vottemben. Hasonló eset történt Párizsban ahol a fertőzésveszély miatt – kijárási tilalom közepette – kiürítettek egy migránstábort, több száz embert evakuáltak, majd koronavírus tesztet végeztek rajtuk.

New Jersey állam legnagyobb börtönéből akár ezer rabot is szabadon engedhetnek. A hírt megerősítette Stuart Rabner, a New Jersey-i Legfelsőbb Bíróság elnöke is. „Példátlan időkben szükség van a szokásos viselkedésmód átgondolására és ebben az esetben ez azt jelenti, hogy engedjék szabadon azokat az embereket, akik kevés kockázatot jelentenek a közösségük számára”.

A terv szerint szabadon engedhetők azok, akiket pártfogással kapcsolatos jogsértések, illetve önkormányzati bírósági ítéletek, valamint kisebb, ún. „negyedik fokozatú” bűncselekmények miatt tartanak fogva. Azokat a fogvatartottakat, akik már most is fertőzőnek bizonyultak pedig karanténba teszik, de addig nem engedik őket szabadon, mí fel nem gyógyultak.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szerint Magyarországon egyetlen koronavírus-fertőzött személy sincs a börtönökben, ezért itthon nem indokolt a fogvatartottak büntetésük letöltése előtti szabadon bocsátása.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai kezdett, de a Liverpool nem tudott csodát tenni az Európa-ligában

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

metropol.hu

Megdöbbentő hír érkezett a magyar válogatottról: súlyos sérülést szenvedett az egyik kulcsjátékos - fotó!

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

mandiner.hu

Izrael megtámadta Iránt: robbanások az iráni katonai légibázis közelében (VIDEÓ)

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Súlyos sérüléseket szenvedett az 5 éves kislány, azonnal rohantak a mentők

KÜLFÖLD

„A kis fénylő csillagom elment” - otthona mellett gázolták halálra a 8 éves kisfiút

KÜLFÖLD

Pánikban tört ki apa és fia, mikor rájöttek, mire bukkantak kutyasétáltatás közben

KÜLFÖLD

Zokogott a bíróságon a két általános iskolás, akik meggyilkolták egy harmadik társukat