KÜLFÖLD

Koronavírus: Durván megugrott a brit fertőzéses esetek száma, indul a harmadik oltás

A brit egészségügyi minisztérium szerdai ismertetése szerint január vége óta nem szűrtek ki Nagy-Britanniában annyi új koronavírus-fertőződést, mint most. A súlyos megbetegedésekről és a halálozásokról szóló adatok továbbra is messze elmaradnak az év eleji tetőzés idején mért számoktól.
címkék:
  • Szerző:

A brit kormány szerda este közölte azt is, hogy szeptembertől az oltásügyi vegyesbizottság (JCVI) ajánlására újabb oltási kampány indulhat, amelynek célja az első két vakcinadózis hatását erősítő harmadik – booster – oltási adag beadásának felajánlása a leginkább veszélyeztetett lakossági csoportoknak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szaktárca szerdán közzétett napi beszámolója szerint az elmúlt 24 órában 26 068 koronavírus-fertőzéses esetet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

A grafikonos visszatekintő kimutatás szerint ennél több új napi fertőzést legutóbb január 29-én mutattak ki: aznap 29 079 koronavírus-szűrési lelet bizonyult pozitívnak.

A szerdai összesítés alapján az utóbbi egy napban 14-en haltak meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben.
Január 29-én 1245, az akkori tetőzés csúcsán, január 20-án 1820 halálos áldozata volt 24 óra alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, vagyis a jelenlegi napi halálozási szám az év eleji adatoknak alig az egy százaléka.
A halálos áldozatok napi száma legutóbb február 10-én haladta meg az ezret, március 23. óta egyetlen napon sem érte el a százat, június eleje óta pedig jellemzően nulla és húsz között mozog.

Jelenleg 1720 pácienst ápolnak kórházban Covid-19 betegséggel.
A januári tetőzés idején megközelítette a 40 ezret a Covid-19 miatt kórházi kezelésre szoruló betegek száma.

A brit közegészségügyi szakértők egyöntetű véleménye szerint az oltási kampány sikerét jelzi, hogy mára teljesen elszakadtak egymástól az újonnan kimutatott koronavírus-fertőződések, illetve a kórházi kezelést igénylő megbetegedések és a halálozások számát jelző görbék.
Sajid Javid egészségügyi miniszter a londoni alsóházban e hét elején tartott beszámolójában elmondta: az angliai közegészségügyi szolgálat legfrissebb modellszámításai szerint a koronavírus elleni oltások eddig több mint 27 ezer ember életét mentették meg Nagy-Britanniában, és több mint hétmillió esetben akadályozták meg a Covid-19 betegség kialakulását.

Javid hozzátette: a vizsgálatok egyértelművé tették azt is, hogy két oltási dózis ugyanolyan hatékonysággal akadályozza meg a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedéseket a fokozattan fertőzőképes delta koronavírus-variáns esetében, mint az először azonosított alfa változat által megfertőzöttek körében.
A miniszter bejelentette azt is, hogy a brit kormány a legfrissebb adatok alapján nem lát okot a koronavírus-járvány megfékezését célzó, még érvényben lévő utolsó korlátozások feloldásának további halasztására a július 19-re kitűzött – négy héttel elhalasztott – határnapon túl.
Az egészségügyi minisztérium szerda esti adatai szerint a felnőtt brit lakosság csaknem 85 százaléka – 44,7 millió ember – már megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, közülük 32,9 milliónak – 62,4 százaléknak – a második oltási adagot is beadták.
A tárca szerda este bejelentette azt is, hogy a kormány mellett működő oltásügyi és immunizációs vegyesbizottság (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) – egyelőre előzetes – ajánlása alapján szeptembertől harmadik oltási adagban részesülhetnek a leginkább veszélyeztetett lakossági csoportok.
Ennek célja a tájékoztatás szerint az, hogy az első két oltási dózis nyújtotta védelem kitartson a téli szezon közeledtével, és kiterjedjen az új koronavírus-variánsokra is.

Az új oltási program két szakaszból állna. Először az immunszupresszív kezelésben részesülők, illetve klinikailag valamilyen okból rendkívül veszélyeztetett 16 éven felüliek, az idősotthonok lakói, a 70 éven felüliek, valamint az egészségügyi és a szociális ellátás első vonalában dolgozók kaphatnák meg a harmadik dózist.

A második szakaszban az 50 éven felüliek, a 16-49 év közötti korosztály valamilyen okból kiemelten veszélyeztetett tagjai, valamint az immunszupresszív kezelésben részesülőkkel egy háztartásban élő felnőttek részesülhetnének a koronavírus elleni harmadik oltási adagból.
A JCVI szeptember előtt teszi közzé végleges ajánlását a program menetrendjére.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?