KÜLFÖLD

Ausztriában is megjelentek a koronavírus mutációi

Az osztrák kormány terveihez képest egy héttel tovább, január 24-éig tart majd Ausztriában a koronavírus-járvány miatt elrendelt teljes zárlat.
  • Szerző: Ripost

Ausztriában is azonosították a SARS2 koronavírus angliai mutációját. Négy személynél – akik közül három gyermek – a brit mutációt, egy 30 éves hölgynél ennek dél-afrikai variánsát mutatták ki – közölte Rudolf Anschober egészségügyi miniszter hétfő délutáni sajtótájékoztatóján.

A miniszter elmondta, hogy mind az öten repülővel érkeztek az országba közvetlenül azelőtt, hogy Ausztria életbe léptette Nagy-Britanniával szemben a beutazási tilalmat.

„Mindegyiküket még a repülőtéren tesztelték, így derült ki, hogy a mutáns vírussal van dolguk” – mondta Anschober.

„Éppen ezért a kontaktkutatás is egyszerűbb volt, és mint kiderült, a családtagok közül senki nem fertőződött meg” – tette hozzá a miniszter.

Köhög 02

Fotó: Pixabay.com

Az osztrák kormány terveivel ellentétben január 24-éig tart majd Ausztriában a koronavírus-járvány miatt elrendelt teljes zárlat, mivel a parlament felsőháza (Bundesrat) hétfőn nem szavazta meg a kormánykoalíció javaslatát a január 18-ai nyitásról.

A kormány eredeti terve az volt, hogy aki tesztelteti magát a január 16-17-ei hétvégén, negatív teszteredménnyel a kezében már 18-ától látogathatja az addigra újra megnyitott kereskedelmi és vendéglátóegységeket, kulturális és sportlétesítményeket.

Aki a tesztelésnek nem vetette volna alá magát, annak még egy héttel tovább, január 24-éig tartott volna a karantén. Mivel azonban a parlament tartományi küldöttekből álló, kisebb létszámú felsőháza, amelyben az ellenzék van szűk többségben, nem szavazta meg a tervezetet, a kormány kénytelen volt a teljes zárlatot egy héttel meghosszabbítani.

„A nyitás konkrét menetrendjéről és a tervezett tömeges tesztelésről még tárgyalásokat folytatunk mind az ellenzékkel, mind a tartományi vezetőkkel” – jelentette ki Rudolf Anschober egészségügyi miniszter az ülést követően.

A 24 órás kijárási korlátozás – kivételekkel, mint munkába járás, betegápolás, alapvető szükségleti cikkek beszerzése és egyéni sport – továbbra is érvényben van.

Az iskolák nyitása nem tartozott a leszavazott rendelet körébe, ezért az oktatási minisztérium nyilatkozata szerint az iskolák január 7-én távoktatással kezdik a második félévet, majd január 18-ától a gyerekek visszatérhetnek az iskolákba – tudta meg a Der Standard osztrák napilap.

„Garanciát nem lehet vállalni a jövőre nézve, hiszen minden a megbetegedések számától függ” – jelentette ki Heinz Faßmann oktatási miniszter az Ö1 közszolgálati rádióban hétfőn.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1642 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 367 410 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 2321, az intenzív kezelésre szorulók 368-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 33-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 6357-re emelkedett.

 

És ezeket olvastad már?