KÜLFÖLD

Koronavírus: 90 százalékban hatékony vakcinát fejlesztettek ki

Az amerikai és német kutatók nagyon bizakodóak az oltóanyag kapcsán.
  • Szerző: Ripost

Ez lehet az első koronavírus-vakcina, amit még az év végén bevezetnének. A Pfizer gyógyszeripari óriás ugyanis bejelentette, hogy egy olyan oltóanyagnak a tesztelését fejezték be, ami 90 százalékban hatékony védelmet nyújtott a koronavírus fertőzés ellen – írja a Mirror.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A New York-i székhelyű Pfizer és a német BioNTech SE közös munkájának köszönhető az oltóanyag kifejlesztése. Az mRNS alapú vakcinával kapcsolatban azt mondják, hogy nem találtak semmi komolyabb biztonsági akadályát. Így még ebben a hónapban az Egyesült Államokban sürgősen kérvényezni fogják a felhasználási engedélyét. A két cég a világ elsők, akiknek sikerült ténylege adatokat bemutatni egy nagyszabású klinikai tesztelésről.

Ösztrogén 02

Fotó: Pixabay.com

„A mai nap nagyszerű nap a tudomány és az emberiség számára. A harmadik fázisú Covid-19 vakcinakísérlet első eredményei bizonyítják az oltóanyag teljesítő képességével kapcsolatban. Ezzel jelentős lépéssel közelebb kerültünk, hogy a világ minden táján véget vethessünk az egészségügyi válságnak” – mondta Dr. Albert Bourla, a Pfizer elnök-vezérigazgatója.

A vakcina tesztelésének harmadik fázisában hat országból 43 500 ezer ember vett részt. A beoltottak több mint 90 százalékkanák alacsonyabb volt a fertőzés kialakulásának a kockázata, mint oltás nélkül. Ez azért számít rendkívüli sikernek, mert már 50 százalékos hatás esetén is engedélyeztetnék az oltóanyagot.

Az orvosok egyelőre azonban további türelemre intenek, hiszen még több eredményre van szükséges, hogy megállapítsák az eredményességét és felhasználhatóságát. Azonban a német és amerikai kutatók bíznak abban, hogy a következő hetekben azok az adatok is a birtokukban lesznek.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?