KÜLFÖLD

Kinevezték az Iszlám Állam új vezetőjét!

A magát Iszlám Államnak nevező dzsihadista terrorszervezet egyik alapítója és legfőbb ideológusa vette át a csoport irányítását.

Az Iszlám Állam Abu Ibráhim al-Hasemi al-Kurasit nevezte ki a szervezet új vezetőjének, miután Abu Bakr al-Bagdadit az amerikai hadsereg egyik különleges alakulata likvidálta szíriai rejtekhelyén tavaly októberben. Az új kalifa nevét azonban az elemzők és a terrorelhárítási szakemberek se hallották soha, és sokan megkérdőjelezték, hogy egyáltalán létezik.

A The Guardian két meg nem nevezett hírszerzési ügynökség tisztségviselőire hivatkozva hétfőn azt írta, hogy a szervezetet tényleg nem Kurasi, hanem Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi, a világ egyik legkeresettebb terroristája vezeti.

(Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi, Twitter)

Szalbi az Iszlám Állam egyik alapítója és ideológusa, az iraki türkmén kisebbség tagja. A terrorszervezet vezetőségében azon kevesek közé tartozik, akik nem arab származásúak. A férfi a Moszuli Egyetemen diplomázott, és kulcsszerepet játszott a dzsihadisták által eretneknek tartott iraki jazidi kisebbség elleni népirtásban.

Szalbi 2019 augusztusa óta szerepel a legkeresettebb terroristák amerikai listáján.Washington 5 millió dollárt, azaz átszámítva nagyjából 1,5 milliárd forintot ajánlott a férfi nyomravezetőjének. Az amerikai külügyminisztérium eddig is Bagdadi egyik lehetséges utódjaként tartotta számon őt.

És ezeket olvastad már?