KÜLFÖLD

Kiderült: a BCG-oltás hatékony a koronavírus ellen

Már a klinikai teszteket végzik.
  • Szerző: Ripost

A tuberkulózisoltás, amit több országban is beadnak az iskoláskorú vagy épp pici gyermekeknek, bizonyos szinten valódi védelmet nyújt a súlyos koronavírustünetek ellen. Mindez egy friss tanulmányból derült ki.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Bacillus Calmette Guerint (BCG) oltást 1924-ben állították elő, annak érdekében, hogy csökkentsék a bakteriális tüdőfertőzést és növeljék az immunitást az efféle betegséggel szemben.

Fotó: MTI

Az Egyesült Államokban végeztek el egy friss kutatást, ahol a magas és alacsony BCG-oltás mértéke alapján vizsgálták meg a koronavírusban elhunyt fertőzöttek számát, és egyértelmű kapcsolatokat fedeztek fel.

Luis Escobar professzor kollégáival közösen megállapította, hogy ahol alkalmazzák a BCG-oltást, 10 százalékkal magasabb a védettség a vírussal szemben és 10,4 százalékkal csökken a halálozások száma – írja a The Sun.

„Számos szignifikáns összefüggést figyeltünk meg a BCG-oltás és a csökkent koronavírusos halálesetek között” – kezdte a tanulmány értékelését a professzor, majd hozzátette: „Már első kutatásaink során bebizonyosodott, hogy azokban az országokban, ahol a BCG-oltások aránya magas, alacsonyabb a Covid-19 vírus miatti halálozási arány.”

Persze hozzátették, hogy egyes országokban, ahol nagy arányban használják a BCG-oltást is megfigyelhetők különbségek, de egy lépéssel közelebb kerültek a koronavírus elleni védekezés megfejtéséhez. Kihangsúlyozták: egyelőre még nem mondható, hogy biztos védelmet nyújt a koronavírus ellen az oltás, és jelenleg még nem is ajánlják a vírus megfékezésére a használatát.

A kutatás során azonban már elkezdték a klinikai teszteket, hogy megállapítsák, a felnőttek esetében a BCG-oltás milyen szintű védelmet nyúlt a Covid-19 ellen.

Így a jelenlegi eredmények alapján a BCG-oltás nem nyújt teljes védelmet, de ellenállóbbá teszi a szervezetet a koronavírus ellen.

És ezeket olvastad már?