Létrehozva: 2021.11.12.

Korai boltbezárások jönnek a Covid miatt, mindenkit érintenek a szigorítások Hollandiában

Három hétig tartó részleges korlátozásokat jelentett be a koronavírus-fertőzések kiemelkedően magas száma miatt a holand kormány. A rendelkezések szombaton lépnek érvénybe.

A holland kormány pénteki döntése értelmében a nagy bevásárlóközpontoknak és a vendéglátó helyiségeknek este 8 órakor, a nem alapvető fontosságú cikkeket áruló üzleteknek és szolgáltatóknak pedig este 6 órakor be kell zárniuk. A sportmérkőzéseket közönség nélkül kell megtartani, azonban a mozik és a színházak továbbra is fogadhatják a látogatókat.

Képünk illusztráció
Fotó: MTI

Mark Rutte ügyvivő kormányfő sajtótájékoztatóján elmondta: az egészségügy rendkívül nagy nyomásnak van kitéve, több beavatkozást kell elhalasztani a kórházba kerülő fertőzöttek egyre növekvő száma miatt.

„Sürgős intézkedésekre van szükség, kemény csapást kell mérnünk a járványra, mert a vírus továbbra is jelen van mindenütt” – jelentette ki.

Hugo de Jonge egészségügyi miniszter elmondta: több mint másfél millió lakost még nem oltottak be.

„A közegészségügyi hivatal számításai szerint amennyiben ez a másfél millió oltatlan megfertőződik, akár 18 ezer ember is kórházba kerülhet, és mintegy 3500-an intenzív ápolásra szorulhatnak” – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a kórházba kerülés esélye 17-szer nagyobb az oltatlanok esetében.

A kormány emellett azt az intézkedést is tervezi, amely csak a beoltottaknak vagy a betegségből igazoltan felgyógyultaknak engedélyezi a vendéglátó helyiségek, a sportcentrumok és a kulturális programok látogatását.

Hollandiában csütörtökön és pénteken is rekordszámú, 16 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, jelenleg több mint 1700 embert ápolnak kórházban, közülük mintegy 330-an intenzív kezelésre szorulnak. Az elmúlt hét nap folyamán naponta átlagosan 24 ember vesztette életét a járvány következtében. Az átoltottsági arány 71 százalékos.

Szigorú kijárási korlátozásokat vezetnek be Ausztriában azok számára, akik mindeddig nem vették fel a koronavírus elleni oltást – jelentette be vasárnap Alexander Schallenberg osztrák kancellár.

Több millió oltatlan ember hétfőtől csak nyomós indokkal – mint például munkába járás vagy bevásárlás miatt – hagyhatja el otthonát. A rájuk vonatkozó zárlat egyelőre tíz napig marad érvényben – közölte Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón. Több politikus még a kormánypárton belül is kételkedik abban, hogy a gyakorlatban ki lehet kényszeríteni egy olyan zárlatot, amely csak a lakosság egy részére vonatkozik. A kancellár és a belügyminiszter viszont azt hangoztatta, hogy a rendőrség szigorúan ellenőrizni fogja a korlátozások betartását. Ez is a része a járvány elleni intézkedéscsomagnak, amelyről a kormány szerdáig tárgyal a tartományok vezetőivel. Ezen felül döntés születhet arról, hogy FFP2-es maszkot kell viselni a zárt, nyilvános terekben, PCR-teszteket kell végezni a beoltottakon is. Az egészségügyi dolgozóknak kötelezővé tennék az oltást, de ezt a miniszter a tanároknál nem támogatná. Wolfgang Mückstein az intenzív osztályokon kialakult drámai helyzettel magyarázta a vasárnap éjféltől érvényes intézkedéseket, amelyek szigorúan korlátozzák azokat, akik mindeddig nem vették fel a koronavírus elleni oltást. Mintegy kétmillió oltatlan hétfőtől csak nyomós indokkal (munkába járás, bevásárlás miatt) hagyhatja el otthonát. A rájuk vonatkozó zárlat egyelőre tíz napig érvényes. Az a cél, hogy 30 százalékkal csökkentsék az emberek közötti kontaktust, elérjék, hogy többen oltassák be magukat. A rendőrség szigorúan ellenőrizni fogja a korlátozások betartását. A zárlat megsértőit akár 1450 eurós (532 ezer forintos) bírsággal is sújthatják. A korlátozás az iskolás gyerekekre nem vonatkozik. A vasárnap bejelentett intézkedésektől a tartományok úgy térhetnek el, hogy saját hatáskörben szigorúbb korlátozásokat bevezethetnek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Hold árnyékos oldalán – Rebel Moon II., A Sebejtő

origo.hu

Döntöttek a Házasság első látásra párjai, hogy együtt folytatják-e

metropol.hu

Négy gyermeke zokogva várta haza, elhunyt a nyíregyházi édesanya

magyarnemzet.hu

Ajánlásgyűjtés: eltűntek Karácsony Gergely támogatói

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 26.: pénteken a Bika megkapja a válaszokat, a Halak vonzza az embereket

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Végső kétségbeesésében bankrablónak állt a 74 éves nő, miután minden pénzét elveszítette

KÜLFÖLD

Megfagyott az idő: megrázó képeken Csernobil, így néz ki ma a szellemváros

KÜLFÖLD

CIA: Ukrajna az év végére elveszítheti a háborút

KÜLFÖLD

"Soha nem fogom elfelejteni a fiam sikoltozásait" – Fájdalmas sérüléseket szenvedett a 2 éves fiúcska