KÜLFÖLD

Hogyan ismerjük fel a koronavírust? Erre a 7 dologra kell figyelni

Sokan azt kérdezgetik, hogy miként lehet biztosan felismerni a koronavírus-fertőzést. Egy új tanulmány szerint nem egyszerű, mivel a betegség hét különböző tünetegyüttessel is jelentkezhet.
címkék:
  • Szerző: WM

A Bild című német napilap közölte elsők között a bécsi Orvostudományi Egyetem legújabb tanulmányát. Az osztrák egyetem professzorai arra keresték a választ, hogy milyen tünetekkel kell számolni a Covid-fertőzötteknek. A vizsgálatokba 200 embert vontak be, a résztvevők fele már kigyógyult a koronavírusból, míg a másik fele az orvosok szerint még szenvedett a betegségtől. A kutatók az eredmények publikálásánál azt írták, hogy a koronavírust azért nehéz sokszor felismerni, mert akár hét különböző módon is jelentkezhetnek a tünetek:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
  1. Influenzaszerű tünetek: láz, hidegrázás, köhögés, fáradékonyság
  2. Náthaszerű tünetek: orrfolyás, tüsszögés, torokszárazság, orrdugulás
  3. Ízületi- és izomfájdalom
  4. Szem- és nyálkahártya gyulladás
  5. Tüdőproblémák, tüdőgyulladással és légszomjjal
  6. Emésztőrendszeri problémák, hasmenéssel, émelygéssel és fejfájással
  7. Szaglás és ízlelés elvesztése

A tanulmányt vezető professzorok, Winfried F. Pickl immunológus és Rudolf Valenta allergológus külön kiemelték, hogy a szaglás és ízlelés elvesztése elsősorban a fiatal szervezeteknél jellemző. A gyógyultak esetében pedig megfigyelték, hogy az immunrendszerükben még a betegséget követő tizedik hétben is megfigyelhetőek változások. A szakemberek ezt úgy nevezték, hogy a koronavírus ujjlenyomata tíz héttel a tünetek jelentkezése után is megtalálható az emberek vérében.

A megfázásszerű tünetek is jelezhetik a koronavírus-fertőzést.
Fotó: Shutterstock

Összegzésként az egyetem szakemberei azt javasolták, hogy a korábban felsorolt tünetek észlelése esetén mindenki akkor jár el helyesen, ha orvoshoz fordul. A saját magunk által felállított diagnózis ugyanis könnyen téves következtetésekhez vezetnek.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Mézeskalács alapreceptet keresel? Próbáld ki a kedvencünket!

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?