KÜLFÖLD

Hatalmas robbanás, több ezer sebesült, legalább 25 halott Bejrútban

A kedd esti bejrúti robbanás hírügynökségek jelentései szerint a kikötő körzetében történt, ott, ahol több robbanóanyag-raktár – más forrás szerint vegyianyag raktár – található.
  • Szerző: Ripost

A város felett vastag füstfelhő keletkezett. Az AFP francia hírügynökség kettős robbanásról számolt be.

George Kettaneh, a libanoni vöröskereszt vezetője szerint a detonációban megsebesültek százait szállították kórházba, de sokan a robbanás által megrongált házakban rekedtek. Hozzátette, hogy a helyi sajtónak nincsenek pontos adatai a sebesültekről és a romok alatt rekedtekről. Több sérültet hajóval menekítettek ki. A sérültek száma különböző jelentések szerint 2500 és több mint háromezer között van, a halottaké pedig legkevesebb 25, de egyes tudósítások szerint már legalább harminc.

Abbász Ibrahim, a libanoni biztonsági erők főnöke közölte, hogy a detonációt nem pokolgép okozta, hanem egy olyan térségben történt, ahol az évek során elkobzott, erősen robbanékony anyagokat tárolták. Ibrahim a televíziónak nyilatkozva nem volt hajlandó a robbanás okáról beszélni, mondván, hogy meg kell várni a vizsgálatok eredményét. A libanoni székhelyű al-Majadín televízió idézte a libanoni vámhivatal főnökét, aki szerint több tonnányi nitrát robbant fel.

Michel Aún államfő összehívta a legfelsőbb védelmi tanácsot – közölte Twitter-üzenetben az elnöki hivatal. Haszan Diab libanoni kormányfő egynapos nemzeti gyászt rendelt el szerdára az áldozatok emlékére. Farhan Haq ENSZ-szóvivő újságíróknak azt mondta, hogy egyelőre nem tudni, mi okozta a detonációt, és nincs arra utaló jel, hogy az ENSZ-személyzet tagjai közül valaki megsebesült.

Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy tudomásuk van a robbanásról, és „aggódnak minden potenciális emberveszteség miatt, amelyet egy ilyen erőteljes robbanás okozhat”.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?