KÜLFÖLD

Greta Thunberg lebuktatta magát: politikai megrendelésre dolgozik a baloldal kedvenc aktivistája

Hatalmas csalódás érheti most azokat, akik azt hitték, hogy a 18 éves klímaaktivistának saját gondolatai vannak a világ eseményeiről.

Greta Thunberg szerdán véletlenül megosztotta egy szélsőbaloldali civil szervezettől kapott dokumentum linkjét a Twitter-oldalán, melyből egyértelműen kiderült, hogy a svéd éghajlatváltozás-aktivistától közösségi médiás bejegyzéseket rendeltek meg az indiai mezőgazdasági munkások erőszakos tüntetéseivel kapcsolatban.

A 18 éves Thunberg szinte azonnal törölte a bejegyzést, de a szemfüles felhasználóknak ennyi idő is bőven elég volt ahhoz, hogy képernyőfelvételeket készítsenek a terhelő bizonyítékokról – írja a New York Post internetes kiadása.

Múlt hét szerda óta több tízezres tüntetéseket tartanak az indiai földművesek Újdelhi szélén, miután a parlament az agrárpiac liberalizációját célzó törvényt fogadott el, melynek értelmében a mezőgazdasági termékek szabadárasak lennének. A farmerek attól tartanak, hogy a hatósági árak eltörlése lehetővé teszi a nagyvállalatok számára az alacsony árszabást, amivel ők nem tudnak majd versenyezni.

Miután a tüntetések erőszakossá váltak, az indiai fővárosba katonákat is kivezényeltek a rend biztosítása érdekében. A földművesek traktorral hajtottak a tömegbe, és szablyákkal támadtak a rendőrökre. A helyzet végül annyira eldurvult, hogy a hatóságok lekapcsolták az internetet Újdelhi elővárosaiban, a kormány kérésére pedig több fiókot felfüggesztett a Twitter.

A nemzetközi sajtó kiemelten foglalkozott a zavargásokkal, majd a tüntető földművesek egy nem várt helyről kaptak támogatást: Rihanna egy Twitter-bejegyzésben állt ki mellettük. A barbadosi származású amerikai énekesnő bejegyzése után számos – méltán híres India-szakértő – celeb osztott meg tüntetőket támogató posztokat. Többek között Meena Harris, JuJu Smith-Schuster, Karen Attiah és Mia Khalifa visszavonult pornószínésznő is megszólalt a témában.

Aztán jött a történet főszereplője, Greta Thunberg, akinek egy Google Dokumentum (Google Docs) linkjét sikerült megosztania, melyben aPoetic Justice Foundation nevű szélsőbaloldali civil szervezet „javasolt bejegyzések” listáját, és posztolási „eszköztárat” küldött a neki.

A kínos posztot szinte azonnal törölte Thunberg, de eddigre több képernyőfelvétel is készült bejegyzésről. Ezekből egyértelműen kiderül, hogy a nemzetközi baloldal kedvenc aktivistája megrendelésre foglalt állást ebben az összetett kérdésben. A tinédzsernek vélhetően fogalma sem volt arról, hogy épp mi történik Indiában. Íme:

A hivatalos honlapján elérhető adatok szerint a kanadai Poetic Justice Foundation egy alulról szerveződő csoport, ami olyan „eseményeket indít, melyek a rendszerszintű egyenlőtlenség és elfogultság megzavarására szolgálnak.”

A kellemetlen bejegyzés törlése után Thunberg megosztott egy beismerő vallomással felérő posztot. „Még mindig a farmerek oldalán állok és támogatom a békés tiltakozásukat” - fogalmazott az aktivista a Twitter-oldalán.

A történet azonban ezzel nem ért véget. A Times Now nevű indiai televíziós hírcsatorna arról számolt be, hogy a delhi rendőrség büntetőeljárást indított a fentebb említett nyugati hírességek, köztük Greta Thunberg ellen! A hatóságok „szenzációhajhászattal” és „társadalmi hangulatkeltéssel” vádolják őket.

A bollywoodi hírességek kivétel nélkül éles kritikával illették a tüntető földművesek erőszakos megmozdulásait, és a velük szimpatizáló nyugati celebeket. Közülük Kangana Ranaut színésznő fogalmazott a legkarcosabban:

„Ez a hülye gyerek követte el a legnagyobb baklövést az összes baloldali pattanás közül. Konkrétan csatolta egy nemzetközi összeesküvés bizalmas dokumentumát, amivel szisztematikusan destabilizálnák Indiát.”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?