KÜLFÖLD

Friss tanulmány: a 10 év alatti gyerekek nem terjesztik a koronavírust

Nemzetközi tanulmányokra hivatkozik az a vezető német virológus, aki szerint a 10 év alatti gyermekek nem terjesztik a koronavírust. Jonas Schmidt-Chanasit szerint éppen ezért a bölcsődékben, óvodákban nem kell félni a járvány kitörésétől.
  • Szerző: WM

A német Bild című napilapnak nyilatkozott egy vezető német virológus, aki szerint a 10 év alatti gyermekek szerepe elhanyagolható a koronavírus terjesztésének szempontjából. A szakember nem a levegőbe beszél, ausztrál és holland tanulmányok is ugyanerre a következtetésre jutottak. Utóbbiban például 54 háztartásban vizsgálódtak, ahol összesen 123 felnőtt és 116 gyerek élt. Az eredmény azt mutatta, hogy a gyermekek közötti, vagy a gyermekekről felnőttre való átfertőzés nagyon-nagyon ritka.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: afp

Jonas Schmidt-Chanasit úgy véli, hogy ezek a tanulmányok több szempontból is sokkal megbízhatóbbak, mint a laboratóriumi vizsgálatok. Egyrészről fontos kiemelni, hogy a különböző országokban elvégzett vizsgálatok ugyanarra a következtetésre jutottak. Másrészről pedig az is az eredmény megbízhatóságát emeli, hogy hétköznapi körülmények között, hétköznapi életet élő embereken végezték el őket. A német szakember szerint itt az ideje Németországban minden iskolát, óvodát és bölcsődét megnyitni. A gyakori szellőztetés mellett Schmidt-Chanasit azt javasolja, hogy a különböző korosztályú gyerekek ne keveredjenek az udvaron, illetve, hogy az idősebb diákok jobban figyeljenek a higiéniára.

Azt még nem sikerült egyértelműen megállapítani, hogy a gyerekek miért nem vírusterjesztők. A virológus szerint azonban ez a pubertás kori változásokkal hozható összefüggésbe. Az ember szervezete és teste lényeges változáson megy át, és egyes receptorok sokkal érzékenyebbek lesznek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?