KÜLFÖLD

Franciaország véletlenül „kimentett” 5 iszlamistát Afganisztánból, Párizsba vitték őket

Az elhárítás csak Franciaországban jött rá, hogy kiket sikerült Európa szállítaniuk.

A tálibok afganisztáni hatalomátvétele következtében a NATO-csapatok már csak a kabuli repteret tarják ellenőrzésük alatt, hogy azon keresztül szállíthassák haza a nyugati állampolgárokat a káoszba süllyedt közép-ázsiai országból. A mentési munkálatok meglehetősen zűrzavarosak, ezért is fordulhatott elő, hogy a francia hadsereg véletlenül kimentett és Párizsba szállított 5 olyan afgán állampolgárt, akik – közvetlenül vagy közvetett módon – kapcsolatban állnak az iszlamista tálibokkalírja a Le Monde internetes kiadása.

Francia sajtóbeszámolók szerint az iszlamista kapcsolatokkal rendelkező afgánok augusztus 18-án, szerdán szálltak fel Kabulból egy Párizsba tartó katonai csapatszállító fedélzetén. A múltjukról ekkor még semmit sem lehetett tudni, azonban a belbiztonsági főigazgatóság (DGSI) meghallgatását követően „egyedi adminisztratív ellenőrzési és felügyeleti intézkedés” alá vonták őket a terrorizmusellenes törvények (MICAS) alapján. Ez magyarra fordítva lényegében annyit jelent, hogy az érintettek szabad emberként élhetnek Franciaországban, de a terrorelhárítás aktív megfigyelés alatt fogja tartani őket.

A Sud Ouest hírportálon értesülései szerint a francia elhárítás az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban végezte a kimenekített afgánok kihallgatását, majd innen szállították őket Párizsba a kabuli reptéren uralkodó helyzet miatt.

A belügyminisztérium azt követően indított átfogó vizsgálatot az ügyben, hogy az egyik Párizsba szállított, iszlamista kapcsolatokkal gyanúsított fiatalember beismerte, hogy fegyvereket szállított a táliboknak, és fegyveres összecsapásokban is részt vett a közelmúltban. Feltételezések szerint ugyanez a személy a kabuli francia követség mellé felállított tálib ellenőrzőpont parancsnoka volt. Egy másik „kimentett” afgánra azért figyeltek fel a hatóságok, mert többen is automata gépfegyverrel látták Kabul utcáin, miután a tálibok átvették a hatalmat a városban. A maradék három személyt az elhárítás nem gyanúsítja közvetlenül iszlamizmussal, de úgy vélik, kapcsolatban álltak a tálibokkal, ezért megfigyelés alá helyezték őket is.

A kabuli nemzetközi repülőteret elviekben az amerikai és NATO-szövetséges csapatok tarják az ellenőrzésük alatt, a gyakorlatban viszont teljes a káosz.

A Franciaországba „menekített” iszlamisták híre heves reakciókat váltott ki a jobboldali politikusok körében, akik határozottan ellenzik a kormány azon lépését, hogy menedéket nyújtson afgán állampolgároknak. Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Gyűlés elnöke szerint Franciaország „befogadási kötelezettségét háttérbe kell szorítani, mivel a franciák biztonságánál nincsen fontosabb.”

Xavier Bertrand, a jövőre esedékes francia elnökválasztás republikánus párti jelöltje azt írta a közösségi oldalán, hogy az Emmanuel Macron vezette kormánynak meg kell magyaráznia, „miért nem utasítják ki az országból ezeket a személyeket a lehető leghamarabb”.

A kabuli repteret jelenleg csak nyugati országok katonai repülői használják. Sokan attól félnek, hogy a tálibok föld-levegő rakétákkal fogják lelőni az egyik gépet.

Franciaország mentségére szóljon, hogy nem ők az első európai nemzet, amely tévedésből iszlamistákat „menekített” ki Afganisztánból. Az Egyesült Királyságnak ugyanis egy terrorizmussal vádolt személy sikerült Birminghambe szállítania a közép-ázsiai országból a brit evakuálási program keretében.

Úgy tudni, hogy a kormány által meg nem nevezett fiatal férfi szerepel a „nemzeti repüléstilalmi listán”, melynek célja, hogy megakadályozza az Egyesült Királyságba való bejutást olyan személyek számára, akik fenyegetést jelentenek az nemzetbiztonságra.

A Daily Mail értesülései szerint a brit titkosszolgálatot „egyik pillanatról a másikra” riasztották, miután az említett személy egy katonai repülőgéppel elérte az Egyesült Királyság területét. A kormány nem közölte, hogy az illetőt őrizetbe vették-e. Egyes brit sajtóértesülések további négy hasonló iszlamista beutazási kísérletéről is szólnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?