KÜLFÖLD

Engedélyezték a világ első, belélegezhető koronavírus elleni vakcináját

A szakemberek az oltási hajlandóság növekedését várják a kínai készítménytől.

Kína egyik vezető oltóanyaggyártó vállalata, a CanSino Biologics kifejlesztette a világ első, belélegezhető koronavírus elleni vakcináját, melyet a napokban engedélyezett a kínai gyógyszerügyi hivatal, így a készítménnyel megkezdődhetnek a kiterjesztett laboratóriumi vizsgálatok – írja a Global Times angol nyelvű kínai hírportál.

A kínai Hadtudományi Akadémia és a Katonai Orvostudományi Intézet közreműködésével kifejlesztett oltóanyag működését egy sanghaji tudományos konferencián mutatta be Chen Wei kínai epidemiológus. A szakember elmondása szerint a belélegezhető vakcina hatóanyaga egy és ugyanaz, mint a CanSino Biologics már használatban lévő vektor alapú vakcinája, azzal a különbséggel, hogy porlasztott formában az oltásnál beadott mennyiség ötödére van csak szükség ahhoz, hogy védelem alakuljon ki a Sars-Cov-2 koronavírus ellen. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy 0,5 milliliter oltóanyag helyett 0,1 is elegendő.

Chen Wei külön kiemelte, hogy a belélegezhető vakcina először a vírusfertőzésnek leginkább kitett légzőszervekben alakít ki sejtes védelmet a kórokozóval szemben, ami különös fontos a Covid-19 súlyos kimenetelének megakadályozásánál.

„Ha a vakcinát belélegzik, nyálkahártya-immunitást alakít ki. ”

– fogalmazott Chen, aki azt is hozzátette, hogy ha ezt az oltás által elérhető sejtes és ellenanyagos immunválasszal kombinálják, minden eddiginél nagyobb védelmet nyújthat az új típusú koronavírus ellen.

A belélegezhető vakcina működésében egyébként nincs semmi ördöngösség: egy porlasztó apró részecskékké alakítja és levegővel hígítja a folyékony oltóanyagot, amit a páciens így könnyen belélegezhet.

Szakértők szerint az újonnan kifejlesztett készítmény egyik nagy előnye, hogy hozzáférhetőbbé teszi a vakcinát a gyerekek, idősek és a fogyatékkal élők számára, mivel kevésbé fájdalmas és invazív beavatkozás, mint az oltás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?